Palesztin terroristát ünnepeltek a német adófizetők pénzéből

Ghassan Kanafani jelentős palesztin író, de a PFLP terrorszervezet szóvivője is volt. A Rosa Luxemburg Alapítvány számára ez utóbbi tény teljesen érdektelen – írja a Tett és Védelem Alapítvány.

Ismert palesztin íróról emlékezett meg a minap a Linke radikális baloldali párthoz kötődő Rosa Luxemburg Alapítvány halálának 51. évfordulóján – ám anélkül, hogy egy szót is vesztegett volna arra, hogyan értékelik azt, hogy Ghassan Kanafani a PFLP palesztin terrorszervezet szóvivője is volt éveken át.

A Kanafaniról szóló megemlékezések az alapítvány ramallahi regionális irodájának Facebook- és Instagram-bejegyzéseiben olvashatók. Az elsőben ez áll: „Kanafani erőteljes szépirodalmi művei maradandó hatást gyakoroltak az egész arab világra. Ő volt a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szóvivője is. Ma az ő maradandó örökségére emlékezünk”.

A második posztban ez áll: „Ma emlékezünk rendkívüli munkásságára, és arra, miért fontos személyiség Palesztinában ennyi év után is.” Ghassan Kanafani szerintük „figyelemre méltó módon járult hozzá az arab világ baloldali diskurzusához”, és a PFLP hetilapjának vezetőjeként „baloldali marxista szemléletű politikai elemzést nyújtott”. A PFLP ideológiája a marxizmus-leninizmusból és az arab nacionalizmusból táplálkozik.

A palesztin író–aktivista részt vett a PFLP 1967-es megalapításában, és haláláig annak szóvivője volt. Halálát a Moszad izraeli titkosszolgálat támadása okozta 1972-ben Bejrútban.

Kanafani PFLP-tagsága idején a szervezet számos robbantásos merényletet és gépeltérítést hajtott végre.

Nem sokkal halála előtt a japán Vörös Hadsereg tagjai a PFLP nevében 26 embert gyilkoltak meg és több tucatot megsebesítettek egy mészárlás során az izraeli Lod repülőtéren. Kanafani nem sokkal a támadás előtt látható volt egy fényképen a terroristákkal. Ő maga nem vett részt merényletekben, de a szervezet magas rangú vezetője volt, szóvivőként pedig az ő feladata volt megvédeni ezeket a terrorcselekményeket, mint az „ellenállás” legitim formáját.

Ami igazán megdöbbentő:

minderről egy szó sincs a Rosa Luxemburg Alapítvány bejegyzéseiben.

Zsidónak hazudta magát egy Izrael-ellenes német újságíró

Egykori élettársa buktatta le a baloldali újságírót.

Az alapítványt közpénzekből finanszírozzák, elsősorban a szövetségi fejlesztési minisztérium, az oktatási minisztérium és a belügyminisztérium keretéből.

A 2022-es évben 77,8 millió euró állami támogatást kapott.

A Welt megkeresésére az alapítvány nem látta szükségét a magyarázkodásnak: szerintük „a közösségi médiában közzétett bejegyzések természetéből fakad”, hogy ilyen megemlékezéskor „az egyes szempontokra összpontosítanak, és így az összetett összefüggések megrövidülnek, bár az iroda említette Kanafani PFLP-szóvivői szerepét is.”

Felix Klein, a berlini kormány antiszemitizmus–megbízottja „felettébb problémásnak” nevezte az alapítvány eljárását, az IIBSA antiszemitizmus–kutató intézet igazgatója, Kim Robin Stoller pedig „meglepőnek” nevezte, hogy az alapítvány „kritikátlanul tiszteleg a PFLP egyik vezetője előtt. A PFLP tagjai ma is gyilkolnak zsidó civileket. A PFLP támogatói Németországban is fegyveres harcra és Izrael elpusztítására szólítanak fel.”

A Linke az egyetlen német parlamenti párt, amely ellenzi a PFLP tervezett betiltását Németországban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Európai pénzek nélkül maradnak a palesztinok?

Határozott üzenetet küldött az Európai Parlament a palesztin vezetésnek.