Európai pénzek nélkül maradnak a palesztinok?

Az Európai Parlament ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió fagyassza be a Palesztin Hatóságnak nyújtott pénzeket mindaddig, amíg az iskolai tantervet nem igazítják az UNESCO szabványaihoz.

Az Európai Parlament szerdán határozatokat fogadott el, amelyekben elítéli a Palesztin Hatóságot, amiért az iskolai tankönyveiben erőszakra, antiszemitizmusra és gyűlöletre buzdít.

A határozatok követelték „minden antiszemita utalás törlését, valamint a gyűlöletre és erőszakra uszító példák eltávolítását”.

A korábbi állásfoglalásokkal ellentétben, amelyek az erőszakra való felbujtást említették anélkül, hogy közvetlenül az antiszemita tartalmak eltávolítására szólítottak volna fel, a mostani határozat kifejezetten összefüggést tár fel az EU által finanszírozott tankönyvek és „a tizenévesek növekvő részvételével a terrortámadásokban” kapcsolatban.

Az Európai Parlament ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió fagyassza be a Palesztin Hatóságnak nyújtott pénzeket mindaddig, amíg annak tantervét nem igazítják az UNESCO normáihoz. A Parlament felszólította az uniós hatóságokat, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó uniós stratégiával összhangban akadályozzák meg „a gyűlöletre és erőszakra uszító tevékenységek” finanszírozását.

Durva Izrael-ellenesség az EU által is finanszírozott palesztin tankönyvekben

Az amerikai és EU-s pénzből élő ENSZ szervezet számtalanszor megígérte, hogy eltávolítják tankönyveikből az uszító tartalmakat. Hiába.

Az Európai Parlament két hónapon belül másodszor szavazott a Palesztin Hatóság uszítását elítélő állásfoglalásokról. Az állásfoglalásokat a politikai spektrum minden részéről érkező képviselők támogatták.

Az Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se), egy izraeli nonprofit szervezet, amely világszerte figyelemmel kíséri az iskolai tankönyveket, a szavazást megelőzően tájékoztatta a parlamenti képviselőket, bemutatva, hogy a Palesztin Hatóság a reformígéretek ellenére továbbra sem változtat a tantervén.

„Dicsérjük az EU Parlamentjét, amiért ilyen egyértelmű álláspontot képvisel. Ismét rávilágítottak arra a megdöbbentő gyűlöletre és uszításra, amely továbbra is áthatja a palesztin tankönyveket”

– mondta Marcus Sheff, az IMPACT-se vezérigazgatója.

„A közelmúltbeli dzsenini erőszakos cselekményekben részt vevő sok fiatal palesztin mutatja ennek az indoktrinációnak a halálos következményeit. Elengedhetetlen, hogy az EU Parlament aggodalmait gyors és konkrét intézkedések kövessék. Ennek elmulasztása tragikus következményekkel fog járni palesztin gyermekek generációira nézve” – tette hozzá.

Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.