Elon Musk, Ben Shapiro és számos zsidó vezető beszélget ma este élőben az X-en

Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL – Anti Defimation League) azt állította, hogy Elon Musk közösségi média platformja, az X (korábban Twitter), amely állítása szerint a szólásszabadságnak szenteli magát, nem képes megállítani az antiszemitizmus terjedését. Musk válaszul rágalmazási perrel fenyegette meg az ADL-t, és a magát „emberi jogi szervezetnek” nevező szervezetet okolta a bevételkiesésért — írja a The Daily Wire.

Ben Shapiro ismert konzervatív politikai kommentátor, aki maga ortodox zsidó, megvédte az X tulajdonosát, mondván, hogy „igaza van” az ADL „igazán csúnya” taktikájával kapcsolatban, amellyel arra próbálja rávenni a hirdetőket, hogy vonják meg a bevételeiket a platformtól, és a GARM, a „Global Alliance for Responsible Media” (Globális Szövetség a Felelős Médiáért) szervezethez hasonlította a szólásszabadságra és az újságírásra gyakorolt dermesztő hatásukat.

Shapiro szerint az ADL „azt hirdeti, hogy a zsidó ügyek nevében beszél. Ám ez nem igaz. Ez csak egy progresszív érdekcsoport”, amely „a világ legrosszabb antiszemitái közül néhányat mentegetett a kongresszusban, amíg demokraták voltak”.

Musk szerint az ADL támadásai a platformja ellen „potenciálisan” tönkretehetik „a vállalat értékének felét, tehát nagyjából 22 milliárd dollárt”.

„Hogy tisztázzuk a platformunk nevét az antiszemitizmus ügyében, úgy tűnik, nincs más választásunk, mint hogy rágalmazási pert indítsunk az Anti-Defamation League ellen … igazán irónikus!”

– tette közzé Musk.

Az X milliárdos tulajdonosa hétfőn találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az izraeli vezető arra kérte Muskot, hogy „szorítsa vissza” az antiszemitizmust a közösségi médiaplatformon, mondván, reméli, hogy Musk

„az amerikai alkotmány keretein belül megtalálja a lehetőséget, hogy ne csak az antiszemitizmust állítsa meg, amennyire csak tudja, hanem az emberek elleni kollektív gyűlöletet”.

Musk válaszolt, és azt mondta Netanjahunak:

„Nyilvánvalóan ellenzem az antiszemitizmust. Igazából minden ellen vagyok, ami gyűlöletet és konfliktust szít. És támogatom azt, ami segíti a társadalmat, és ami kollektíven egy jobb jövő felé visz minket az emberiség számára”.”

Shapiro és Musk interjúját követően a páros az X Space-en marad egy zsidó vezetőkkel folytatott panelbeszélgetésre, amelynek házigazdája a podcaster és a Bnai Zion vezérigazgatója, Dr. Ari Lamm rabbi lesz.

A panelbeszélgetéshez csatlakozik többek között Natan Sharansky, az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Mozgalom tanácsadó testületének elnöke, Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ dékánhelyettese és globális társadalmi cselekvési programjának igazgatója, Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Rubi Rivlin, Izrael korábbi elnöke és Manis Friedman rabbi, „a YouTube legnépszerűbb rabbija”.

Netanjahu Elon Musknak: Elvárom, hogy visszaszorítsa az online antiszemitizmust!

Kaliforniában találkozott az izraeli miniszterelnök a világhírű tech-mogullal.