Kennedy indulása miatt szenvedhet katasztrofális vereséget Biden?

Egy új felmérés szerint a demokrata szavazók harmada valószínűleg ifjabb Robert F. Kennedyre szavazna, ha függetlenként indulna a 2024-es elnökválasztáson, ezzel megnyílna az út Donald Trumpnak győzelme felé – írja a Newsweek.

A Rasmussen Reports felmérése szerint a demokrata szavazók 57 százaléka tervezi, hogy Bident támogatja a demokrata előválasztásokon, szemben Kennedy 25 százalékával, Marianne Williamson három százalékával és a többi jelölt hét százalékával.

Kennedy, a meggyilkolt John F. Kennedy elnök unokaöccse Joe Biden legesélyesebb kihívójává lépett elő a 2024-es demokrata előválasztáson, amióta áprilisban bejelentette indulását. Párthovatartozása ellenére Kennedy – a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos szkepticizmusának köszönhetően – sok konzervatív részéről rokonszenves fogadtatásban részesült. A Fox News sztárja, Sean Hannity pedig a demokraták „legjobb opciójaként” jellemezte őt Biden legyőzésére.

A Rasmussen Report felmérése szerint a demokraták 41 százaléka legalább valamennyire kedvezően vélekedik Kennedyről, a republikánusok 56 százalékával és a párthovatartozás nélküliek 49 százalékával együtt. Összességében a valószínű szavazók 49 százaléka látja Kennedyt kedvezően, ezen belül 14 százalék nagyon kedvezően, míg 37 százaléknak kedvezőtlen a véleménye róla.

Ha a demokraták és a republikánusok Bident, illetve Trumpot jelölik, Kennedy pedig függetlenként indul,

a demokrata szavazók 33 százaléka „valószínűleg” rá szavazna a felmérés szerint, köztük 14 százalék „nagyon valószínű”, hogy támogatná őt.

A lubavicsi rebbe sírjánál imádkozott Robert Kennedy

A demokrata politikus látogatásánál nem voltak jelen rabbik, sem a Chábád-Lubavics mozgalom hivatalos képviselői.

A valószínű szavazók körében 25 százalék mondta azt, hogy valószínűleg Kennedyre szavazna, ha Biden és Trump ellen indulna, beleértve a republikánusok 14 százalékát, 10 százalékuk pedig azt mondta, hogy „nagyon valószínű”, hogy így szavazna.

A Newsweeknek nyilatkozva Kennedy kampányának szóvivője azt mondta:

„Az a tény, hogy Biden elnök annyira népszerűtlen, hogy a demokraták harmada egy független jelöltre szavazna az általános választásokon, rávilágít a tisztességes és versenyképes előválasztás fontosságára”

– mondta.

„Ha a DNC [a Demokrata Nemzeti Konvenció] ezt nem teszi meg, akkor valószínűleg egy gyenge jelöltet kap, akinek nincs meg a népszerűsége ahhoz, hogy legyőzze a republikánusokat – függetlenül attól, hogy van-e erős harmadik párti jelölt a versenyben vagy sem”.

Ha Biden szavazóinak 33 százaléka egy harmadik párt jelöltje mögé állt volna 2020-ban, akkor 27 millió szavazatot veszített volna, és ezzel könnyedén veszített volna Donald Trumppal szemben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A Kennedy-klán különce, aki feltámasztaná a demokrata pártot

Bár sokan legyintenek az indulására, egy olyan Amerikában, amely megválasztotta Donald Trumpot, nem lehet csak úgy félresöpörni a Kennedy dinasztia legújabb elnök-jelöltjét.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.