Zsidó zarándokok tömegei utaztak Ukrajnába

Több mint 20 ezer zsidó utazott a közép-ukrajnai Uman városába, hogy az Oroszországgal vívott háború miatt szigorított biztonsági intézkedések közepette ünnepelje a ros hásánát – közölték a helyi hatóságok.

Izraelből és más országokból származó, elsősorban hászid zsidók tízezrei utaznak minden évben Umanba a zsidó újév előtt, hogy meglátogassák a híres breszlovi Nachman rabbi temetkezési helyét.

A fővárostól, Kijevtől délre fekvő Umanba zarándoklók, túlnyomórészt férfiak, az izraeli kormány által kiadott utazási figyelmeztetések és az ukrán tisztviselők kérése ellenére érkeztek Ukrajnában.

„Szeptember 14-én reggelig már mintegy 22 000 hászid zarándok érkezett Umanba, főként Izraelből, az Egyesült Államokból és számos európai országból”

– közölték az ukrán hatóságok.

„Jelenleg a helyzet Umanban stabil és ellenőrzés alatt áll. Biztonsági és védelmi erőink megerősített üzemmódban dolgoznak. Az ukrán rendőrök mellett izraeli biztonsági erők is jelen vannak a zarándokhelyen – áll a közleményben.

„Körülbelül 1000 rendőr fogja szavatolni a biztonságot az ünnep alatt. További 24 óvóhelyet készítettünk elő. Konkrétan betonból készült mobil óvóhelyeket [telepítettünk]” – zárult a közlemény, amely felszólította a híveket, hogy

„legyenek a lehető legéberebbek, reagáljanak megfelelően a légvédelmi szirénákra és tartsák be a biztonsági szabályokat”.

Melyek voltak a leghíresebb sófárfújások a történelemben?

Négy érdekes történet, a spanyolországi kriptozsidóktól az Auschwitzban megfújt sófárig.

Jeruzsálem és Kijev a héten kötött megállapodást az Umanba irányuló zsidó zarándoklat megkönnyítéséről. A megállapodás részeként az ukrán határőrök azon fognak dolgozni, hogy felgyorsítsák a belépéseket, és a ros hásáná előtti és utáni napokban a határállomások a nap 24 órájában nyitva lesznek.

A megállapodásra azt követően került sor, hogy Volodimir Zelenszkij elnök kormánya azzal fenyegetőzött, hogy megtorlásul az ukránokkal való izraeli bánásmód miatt megtiltja az izraeli zarándokok beutazását az országba.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap óva intette az izraeli zarándokokat az Umanba utazástól, mondván, hogy teljes felelősséget kell vállalniuk saját biztonságukért.

„Isten nem mindig védett meg minket, sem ukrán, sem más európai földön”

– mondta Netanjahu.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Így fújták meg a sófárt az ukrán elnöki palotában

Mérföldkőnek számító találkozón vett részt Volodimir Zelenszkij.