Így fújták meg a sófárt az ukrán elnöki palotában

Mérföldkőnek számító találkozón vett részt Volodimir Zelenszkij.

A ros hásáná kezdetét megelőző napon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy mérföldkőnek számító találkozón vett részt harminckét Chábád-rabbival és más közösségi vezetőkkel az egész ostromlott országból – írja a Zsido.com.

Az elnöki hivatalban tartott gyűlés volt Zelenszkij első hivatalos találkozója az ország zsidó vezetőivel a háború másfél évvel ezelőtti kitörése óta. Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki a humanitárius segítségnyújtás és a lelki támogatás terén tett fáradhatatlan erőfeszítéseikért, és azt mondta:

„Önöknek köszönhetően a gazdag történelmű, illusztris zsidó közösség virágzik nálunk”.

Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський on Twitter: „As Rosh Hashanah approaches, I met with leaders of Ukraine’s Jewish communities, Rabbis from 26 Ukrainian cities, and Ukrainian warriors of Jewish origin.I thanked them for their prayers, humanitarian assistance, and efforts to bring the Ukrainian victory closer. pic.twitter.com/YZLr5KE0jN / Twitter”

As Rosh Hashanah approaches, I met with leaders of Ukraine’s Jewish communities, Rabbis from 26 Ukrainian cities, and Ukrainian warriors of Jewish origin.I thanked them for their prayers, humanitarian assistance, and efforts to bring the Ukrainian victory closer. pic.twitter.com/YZLr5KE0jN

„Ez egy nagyon fontos találkozó volt” – mondta Meir Stambler lubavicsi rabbi, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

„Ez volt az első találkozó az összes rabbival a háború kezdete óta, így beszámoltunk neki mindarról, amit a háború alatt tettünk”

– nyilatkozta a rabbi.

A találkozó során megfújták a sófárt, és áldást mondtak az ország biztonságáért. A rabbik jelenlétében Zelenszkij az ukrán fegyveres erők 15 zsidó tagjával is találkozott, és kitüntetéseket adott át szolgálatukért.

1990 óta, amikor a Rebbe elküldte az első állandó küldötteket az akkor még Szovjetunió területére, a Chábád-küldöttek zsinagógák, zsidó oktatási programok és szociális szervezetek kiterjedt hálózatát építették ki Ukrajna harminckét nagyvárosában, valamint több száz kisváros és falu szolgálatában állnak.

Tórát kapott az ukrán elnök

Az ukrajnai Chabad közösség delegációja gratulált Zelenszkij magabiztos választási győzelméhez.