Izrael örülhet: India gigamegállapodást jelentett be Amerikával és Európával

Izraelre és Szaúd-Arábiára is komoly szerep hárul majd a projektben. Moszkva és Peking hoppon maradtak.

Szombaton a G20-ak újdelhi csúcstalálkozóján jelentették be az Európát, a Közel-Keletet és Dél-Ázsiát – Izraelen és Szaúd-Arábián keresztül – összekötő multinacionális megállapodást.

Újdelhiben Joe Biden amerikai elnök, a házigazda Narendra Modi indiai miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be az Indiát a Közel-Kelettel és Európával összekötő vasútvonal és szállítási folyosó kiépítését.

A folyosó segíti majd a kereskedelmet, az energiaforrások szállítását, és hozzájárul a digitális összeköttetés javulásához is, magában foglalja Indiát, Szaúd-Arábiát, Jordániát, Izraelt és az Európai Uniót

– közölte Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója. Ursula von der Leyen közlése szerint a beruházás a vasútvonalon kívül nagyfeszültségű vezetéket, egy hidrogénvezetéket, valamint nagysebességű adatátviteli összeköttetést is magában foglal majd.

Hat új taggal bővül a BRICS

2024. január 1-jétől tizenegy tagja lesz a gazdasági társulásnak, a jelenlegi öt helyett.

„Ez a projekt egy álmot vált valóra” – mondta Benjámin Netanjahu bejelentés után, aki szerint a projekt

„megváltoztatja a Közel-Kelet és Izrael arculatát, és hatással lesz az egész világra”.

„Izrael központi csomópont lesz ebben a gazdasági folyosóban” – mondta Netanjahu.

„Vasútjaink és tengeri kikötőink új kaput nyitnak majd Indiától a Közel-Keleten át Európába és vissza.”

Az Egyesült Államok néhány hónappal ezelőtt kereste meg Izraelt e projekt kapcsán – mondta Netanjahu, kifejtve, hogy azóta intenzív diplomáciai tevékenység folyt, hogy eljussanak ehhez a „történelmi bejelentéshez”.

Netanjahu köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és kormányának a lehetőség megteremtésében tett hatalmas erőfeszítéseikért.

Netanjahu azt is elmondta, hogy ez lesz Izrael legnagyobb infrastrukturális projektje, amelyet a Nemzetbiztonsági Tanács fog koordinálni.

Izrael alakítja a Közel-Kelet jövőjét

Történelmi fordulópontnak vagyunk szemtanúi – írja a The Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében Jiszráel Katz, Izrael energiaügyi minisztere.