Hat új taggal bővül a BRICS

Irán, Argentína, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia és Egyiptom 2024. január 1-jétől csatlakozik Kínához, Oroszországhoz, Dél-Afrikához, Indiához és Brazíliához.

Hat új tag csatlakozik a BRICS-hez – jelentette be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön a blokk johannesburgi csúcstalálkozójának utolsó napján.

Irán, Argentína, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia és Egyiptom a jövő év elején csatlakozik Kínához, Oroszországhoz, Dél-Afrikához, Indiához és Brazíliához

– közölte az elnök.

„Úgy döntöttünk, hogy meghívjuk az Argentin Köztársaságot, az Egyiptomi Arab Köztársaságot, az Etióp Demokratikus Szövetségi Köztársaságot, az Iráni Iszlám Köztársaságot, a Szaúd-Arábiai Királyságot és az Egyesült Arab Emírségeket, hogy teljes jogú tagjai legyenek a BRICS-nek. A tagság 2024. január elsejétől lép hatályba” – mondta Ramaphosa a csúcstalálkozón.

Etiópia miniszterelnöke „nagyszerű pillanatnak” nevezte a BRICS-csatlakozást az ország számára.

BRICS: a nyugati hegemónia felszámolása?

Az utóbbi időben népszerű lett az elmélet, hogy a BRICS felemelkedésével véget ér a Nyugat hegemóniája, az USA móresre lesz tanítva és eljön a Kánaán. A KARD blog véleménycikke.