Miért lettek republikánusok az ortodox zsidók?

A demokratáknak meg kell értenie: korántsem magától értetődő, hogy az amerikai zsidók rájuk fognak szavazni. Vélemény.

Joe Biden állításával ellentétben lehetsz fekete és közben szavazhatsz a republikánusokra. Lehetsz zsidó, spanyolajkú vagy ázsiai is.

A 2024-es elnökválasztás előtt fontos ezt szem előtt tartani a „zsidó szavazatokkal” kapcsolatban. Florida kormányzója, Ron DeSantis döntően az ortodox zsidó szavazatok elsöprő többségének segítségével nyerte meg az újraválasztását. Lee Zeldin sokakat megdöbbentett, amikor a vártnál sokkal közelebb került a 2022-es New York-i kormányzóválasztás megnyeréséhez, szintén az ortodox zsidó szavazók segítségével.

Egy 2020-as Pew-tanulmány szerint a megkérdezett ortodox zsidók 75%-a republikánusnak vallotta magát, vagy a republikánusok felé hajlott.

Érdekes módon egy 2022-es YouGov-felmérés kimutatta, hogy a republikánusok jobb véleménnyel vannak a zsidóságról, mint a demokraták. Valójában a demokraták összességében kedvezőtlenül vélekednek az ortodox zsidóságról, míg a republikánusok kifejezetten kedvezően.

Ezek az eredmények egyértelműen nem illeszkednek abba a médianarratívába, amely szerint az amerikai zsidók szilárd demokrata szavazóblokkot alkotnak.

Az állampolgári ismeretek órán azt tanították nekünk, hogy a személyre kell szavazni, nem a pártra. Amikor a főiskolán politológiát tanultunk, megtanultuk, hogy döntő fontosságú, hogy ott üljünk az asztalnál, ahol a döntések születnek.

Azt mondták nekünk, hogy ehhez tömbként kell szavazni, hogy létrehozzunk egy nagy, azonosítható csoportot, amely a választásokat az egyik vagy a másik irányba billentheti. Így ez a blokk, mint keresett szavazócsoport, olyan helyzetben van, hogy ésszerű követeléseket támaszthat, amelyekkel foglalkozni kell.

A szavazói blokk felhatalmazhatja a laikus vezetőket is arra, hogy figyelemmel kísérjék és hangot adjanak a választói csoport aggodalmainak és érdekeinek.

Ez azért fontos, mert a politikusok számára csak az újraválasztásért való indulás visszatérő feladata van. Így, ha az egyes szavazói blokkokra lehet számítani, hogy ész nélkül szavaznak a pártokra, akkor ezek a szavazatok valójában lényegtelenek. A tényleges helyi érdekeket figyelmen kívül lehet hagyni a pártelitnek való szolgai megfelelés érdekében, ami presztízshez és a párt soraiban való előmenetelhez vezet.

Ezzel szemben, ha egy szavazóblokk kézzelfoghatóan bizonyítja, hogy van tartása és nem akarja, hogy támogatását természetesnek vegyék, és alkalmanként a másik csapatra szavaz, az megváltoztatja a döntéshozatal egész kalkulációját. Egy választási vereség egy azonosítható választói csoport szavazási szokásainak hirtelen megváltozása miatt megrázó ébresztő a politikusok és pártjaik számára.

Öt tanulság az amerikai zsidók számára a 2022-es félidős választásokból

A félidős választások eredménye szerint a Republikánus Párt reményei egy elsöprő „vörös hullámra” szertefoszlottak, a JTA publicistái zsidó szempontból elemezik az eredményt.

Az ortodox zsidók számos helyen ilyen választói csoporttá váltak. Az ortodox zsidók mint egymás közelében élő, közös értékeket és érdekeket valló hitközösség természetes szavazócsoportot alkotnak.

Lehet, hogy az ortodox zsidók között vannak eltérő vélemények, de vannak közös aggodalmak, értékek és érdekek, amelyekben a közösség legtöbb tagja osztozik, többek között:

  • Amerika-pártiság
  • Izrael-pártiság
  • Biztonság, mind a törvény és a rend általános védelme érdekében, mind pedig az antiszemita támadások nagyon is valós veszélye miatt
  • Iskolaválasztás lehetősége
  • Erős és virágzó gazdaság
  • Esélyegyenlőség, egyenlő védelem és diszkriminációmentesség
  • Vallásszabadság és a közösségi szociális, jóléti, jótékonysági és oktatási programok megvalósításának lehetősége
  • A családi értékek és hagyományok tiszteletben tartása kormányzati beavatkozás nélkül

Egy másik fontos elem az ortodox közösség önzetlensége a közösségi célok elérésére, miközben igyekszik megfelelni az egyéni és családi igényeknek. Az elért egyensúly jellemzően lehetővé teszi, hogy a csoport erős és hatékony szavazóblokká tömörüljön.

Szimbiózis van az Amerika- és Izrael-pártiság között. A kettő gyakorlatilag felcserélhető a közös értékek és érdekek miatt. A Pew tanulmányai továbbra is azt mutatják, hogy az amerikaiak jelentős többsége Izrael-párti, az izraeliek nagy többsége pedig Amerika-párti. Ezek a kérdések lakmuszpapírként szolgálnak, hogy a jelöltek képviselik-e az ortodox zsidó választókörzet érdekeit.

A 2024-es elnökválasztás valószínűleg meghatározó lesz. Mind Amerika, mind Izrael számára nagy a tét, és bölcsen kell választanunk.

A Demokrata Pártnak tudomásul kellene vennie, hogy a zsidók ész nélkül rájuk szavazó korszaka a végéhez közeledik.

Farley Weiss és Leonard Grunstein véleménycikke eredetileg a JNS oldalán jelent meg. A Weiss és Grunstein a Because It’s Just and Right című új könyv szerzői, amely az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözésének eddig nem ismert történetét meséli el.

Három évtizede nem szavazott annyi zsidó a republikánusokra, mint most

Floridában egy exit poll felmérése szerint a zsidók 41 százaléka Trumpra, míg 58 százalék Bidenre szavazott.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.