Öt tanulság az amerikai zsidók számára a 2022-es félidős választásokból

Az Egyesült Államokban kedden megtartott, ún. félidős választások eredménye azt mutatja, hogy a Republikánus Párt reményei egy elsöprő „vörös hullámra” szertefoszlottak. Ron Kampeas és Gabe Friedman, a Jewish Telegraphic Agency publicistái véleménycikkben foglalták össze, hogy milyen tanulságokat rejthet a választások eredménye az amerikai zsidók szempontjából.

****

1. A legtöbb republikánus jelölt, aki a jobboldali szélsőségesekhez való kötődésével vagy akár azok felkarolásával hívta fel magára a figyelmet, a szavazóurnáknál alulmaradt

Doug Mastriano például, aki Pennsylvaniában indult a kormányzói posztért, és egy antiszemita tulajdonában lévő Gab közösségi médiaplatformot használta a potenciális szavazók elérésére, döntő vereséget szenvedett – egy Josh Shapiro nevű zsidóval szemben. Az arizonai kormányzói posztért induló Kari Lake és a szenátusi posztért induló Blake Masters szintén lemaradtak a demokrata hivatalban lévő képviselőktől. Akárcsak a főügyészi és államtitkári posztért induló republikánusok, akik elbizonytalanították a nevadai zsidó szavazókat. Még a keresztény nacionalista Lauren Boebert, a kongresszus egyik legszélsőségesebb képviselője is, aki zsidó csoportokat dühített fel azzal, hogy a koronavírus elleni korlátozásokat a holokauszthoz hasonlította, is kieshet bebetonozottnak hitt kongresszusi helyéről Coloradóban – ráadásul a magát „mérsékelt, pragmatikus zsidónak” nevező Adam Frisch taszíthatja ki onnan.

A hivatalban lévő radikálisabb jobboldaliak ugyan a legtöbb esetben győzedelmeskedtek, de az amerikai zsidók többségét elbizonytalanító, új pozíciót kereső jelöltek rendre alulmaradtak a választásokon.

2. Az amerikai szavazók az amerikai zsidókkal egy véleményen vannak, ha az abortuszjogokról van szó

Az exit pollok azt mutatták, hogy a Roe kontra Wade ítélet Legfelsőbb Bíróság általi érvénytelenítése igenis mozgósította a szavazókat, és republikánus államban, ahol a reproduktív jogok szerepeltek a szavazólapon, a szavazók támogatták az abortusz könnyebb hozzáférhetőségét célzó intézkedéseket. Michiganben, Vermontban és Kaliforniában is elfogadták az abortuszhoz való jog fenntartását célzó intézkedéseket, míg Kentuckyban – ahol egyébként a tendencia jellemzően konzervatív – a szavazók elutasították azt az intézkedést, amely illegálissá tette volna az eljárást. Ez azt jelenti, hogy a választók a zsidó érzelmek túlsúlya mellé álltak:

Az amerikai zsidók a közvélemény-kutatások szerint a erősebben támogatják az abortuszhoz való jogot, mint bármely más vallási csoport.

3. Florida állam zsidó szavazói kerülnek a reflektorfénybe

Míg a republikánusok nem könyvelhették el elsöprő győzelmet országszerte, a jobboldali jelöltek számára Florida volt az egyik egyértelmű fénypont a választások éjszakáján, ahol Anna Paulina Luna egyértelműen legyőzte a zsidó demokrata Eric Lynnt. Az államban elért eredmények azt mutatják, hogy a republikánusok bebetonozták magukat a hatalomba – és hogy újraválasztáért sikeresen küzdő Ron DeSantis kormányzó igencsak esélyes lenne a Republikánus Párt elnökjelöltségére 2024-ben. Az államban nő az ortodox zsidók száma, akik jellemzően a republikánusokra szavaznak, ez valószínűleg hozzájárult DeSantis győzelméhez.

Most, hogy minden szem 2024-re szegeződik, ezek a zsidók és szavazataik, a politikai elemzők figyelmének középpontjába kerülhetnek.

4. A pénz addig számít, amíg nem számít

Az American Israel Public Affairs Committee idén először kapcsolódott be közvetlenül a versenyek finanszírozásába, létrehozva egy hagyományos politikai akcióbizottságot és egy ún. Super PAC-ot, amely korlátlan adományozást tesz lehetővé politikai jelöltek irányába. A szervezet ez utóbbit, a United Democracy Projectet használta fel több tízmillió dollár összegyűjtésére, és jól szerepelt az előválasztásokon, szinte minden versenyt megnyerve, amelyben részt vett. Az általános választásokon azonban az UDP csak egy versenyre koncentrált, és megpróbálta legyőzni a demokrata Summer Lee-t Pittsburgh körzetében – ez azonban nem sikerült.

Szintén nem sikerült győzni New Yorkban Lee Zeldin zsidó republikánus jelöltnek, aki a kongresszusból kilépve indult a kormányzói posztért és komoly pénzt gyűjtött olyan nagy adakozóktól, mint a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder, hogy megijessze a hivatalban lévő demokrata kormányzót, Kathy Hochult. Hochul jelentős fölénnyel nyert.

5. Ennek a ciklusnak a kitörő sztárja egy zsidó nappali iskola apukája.

Pennsylvania egy ún. lila állam (hol demokrata hol republikánus vezetés van), amit talán a legjobban a John Fetterman és Mehmet Oz közötti nagyon szoros szenátusi verseny példáz. A küzdelmet a demokrata Fetterman nyert meg. A megválasztott kormányzó a zsidó származású Josh Shapiro saját bevallása szerint mérsékelt demokrata, és még soha nem veszített: 2005 és 2012 között Pennsylvania 153. körzetét képviselte az állam képviselőházában; 2012 és 2017 között a Philadelphián kívüli Montgomery megye bizottságának tagja volt, és segített elszakítani azt a sokáig republikánus irányítástól; a kedd esti kényelmes győzelem előtt pedig 2016-ban és 2020-ban is az állam főügyészévé választották.

Ez igen figyelemreméltó előélet, és nem a Politico az egyetlen kiadvány, amely azt jósolja, hogy Shapiro lehet az ország első zsidó elnöke. Shapiro büszke zsidóságára és mivel ellenfele a kormányzói versenyben többszörös antiszemitizmusra hajazó vádakkal kacérkodott, Shapiro inkább felvállalta identitását.

Shapiro saját kampányhirdetéseinek és beszédeinek, valamint a Mastriano oldalán elhangzott szavaknak köszönhetően a választók tisztában voltak azzal, hogy Shapiro hagyománytisztelő, igazi zsidó apa, aki zsidó iskolába járatja a gyerekeit. Ez pedig tetszett a „billegő” államként nyilvántartott Pennsylvaniában.