Három évtizede nem szavazott annyi zsidó a republikánusokra, mint most

A keddi választásokon Donald Trump amerikai elnök kapta az eddigi republikánus elnökjelöltek közül a zsidó szavazatok legnagyobb százalékát, míg Joe Biden volt alelnök, demokrata elnökjelölt kapta a legkevesebb zsidó szavazatot az elmúlt 32 év óta- derült ki egy szerdán közzétett közvélemény-kutatásból – írja az Algemeiner.

Trump a zsidó szavazatok 30,5, míg Biden 60,6 százalékát kapta – derül ki a Basswood Research és a McLaughlin & Associates által végzett felmérésből.

Ez az eddigi legalacsonyabb mértékű zsidó szavazat demokrata jelöltre 1988 óta, míg Trump szempontjából ez három évtizede a legmagasabb arány.

2016-ban Trump a zsidó szavazatok 24 százalékát kapta, mely hat százalékponttal volt alacsonyabb, mint amennyit Mitt Romney elnökjelölt kapott 2012-ben.

Mindeközben a republikánus zsidók 78 százaléka szavazott Trumpra, a zsidó demokraták 86 százaléka Bidenre, a zsidó függetlenek 41 százaléka Bidenre, míg 38 százaléka Trumpra.

Az ortodox zsidók mintegy 70 százaléka támogatta Trumpot és 19 Bident; a konzervatív irányzathoz tartozó zsidók 57 százaléka Bident, 36 százaléka Trumpot támogatta; a reformzsidók 80 százaléka Bidenre, míg 13 százalék Trumpra adta le szavazatát. Az egyik irányzathoz sem tartozó zsidók 57 százaléka Bident, 32 százalék Trumpot favorizálta.

A döntő fontosságú Florida államban a zsidó választópolgárok kritikusnak fontos szerepet játszottak, hogy Trump elnyerje az állam 29 elektori szavazatát, mivel az államban az Associated Press exit poll felmérése szerint a zsidók 41 százaléka Trumpra, míg 58 százaléka Bidenre szavazott. Ez eddig a legnagyobb arány zsidó támogatás republikánus jelöltre ebben az államban. A Republikánus Zsidó Koalíció több mint 5 millió dollárt költött Trumpot népszerűsítendő a Floridában élő zsidó szavazókra.

A felmérésben válaszadók 19 százaléka republikánus, 55 százaléka demokrata és 25 százaléka függetlenként azonosította magát. Ez magában foglalta azt a 68 százalékot, akik személyesen vagy postai úton voksoltak a választás napja előtt, és azt a 32 százalékot, akik a választás napján adták le szavazatukat. A válaszadók 83 százaléka mondta, hogy több mint egy hónappal ezelőtt eldöntötte már kire fog szavazni.

A J Street országos, a GBAO Strategies által végzett, választások utáni országos felmérése szerint a válaszadók 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Bidenre szavazott, míg 21 százaléka azt mondta, hogy Trumpra adta voksát- ez négy pontos csökkenést jelent a republikánus jelölt esetén 2016-hoz képest.

Az Egyesült Államokban élő ortodox zsidók 83 százaléka Trumpot akarja elnöknek

Az ortodoxok már nagyobb arányban támogatják a republikánus elnököt, mint az evangéliumi keresztények.