Az Egyesült Államokban élő ortodox zsidók 83 százaléka Trumpot akarja elnöknek

Minél vallásosabb egy amerikai zsidó, annál inkább támogatja Donald Trumpot — derült ki egy új felmérésből.

Egy napokban közzétett kutatás szerint a közelgő amerikai elnökválasztás előtt pár héttel Donald Trump egyértelműen vezet a vallásos amerikai zsidók körében — jelentette a JTA zsidó hírügynökség.

Az ortodoxok 83 százaléka, míg az ultra-ortodox, haredi közösségek 95 százaléka nem akar változást a Fehér Házban. 

Az Ami Magazine megbízására készített felméréshez az utóbbi hetekben ezer embert kérdeztek meg, akik mindössze 13 százalékban (az ortodoxok) illetve 5 százalékban (az ultra-ortodox, háredik) nyilatkoztak úgy, hogy Joe Bident támogatnák.

Trump támogatottsága nagyot ugrott az ortodoxok köreiben, akik 2017-ben még csak 54 százalékban favorizálták. A beszámoló szerint

Ortodox zsidók a New York-i metróra várva

az elmúlt évtizedben jelentős jobbra tolódás tapasztalható a vallásos amerikai zsidók körében, akik George W. Bush óta azt tapasztalják, hogy a republikánusok jobban képviselik Izrael érdekeit, sőt a szabad vallásgyakorlásukat is jobban tisztelik.

Az Ami Magazine felmérésének másik érdekessége, hogy az ortodox zsidókat a többi vallási közösséget megelőzve az amerikai elnök legnagyobb támogatóinak tartja. A hagyományosan republikánusokra szavazó, evangéliumi keresztények állnak a másdik helyen 78 százalékkal.

Az amerikai zsidóság nagy többsége azonban még így is a demokrata jelölteket szokta támogatni. A JTA beszámolójában megjegyzi:

nemrég a Pew Research Center is közölte választási hajlandóságot kutató felmérését, és abból az derült ki, hogy az amerikai zsidóknak mindössze 27 százaléka támogatja Trumpot, 70 százaléka pedig Bident akarja elnöknek.

Ez egybevág azzal, hogy 2016-ban az amerikai zsidók 71 százaléka a demokraták elnökjelöltjére, Hillary Clintonra szavazott.

Az amerikai zsidók 70 százaléka Bident támogatja

Csak a fehér keresztények többsége szavazna Trumpra, minden más vallási csoport inkább a demokrata jelölt mellett áll.