Több ezer adag sólet, koncertek és jó hangulat – így zajlott a Sóletfesztivál

Augusztus 27-én vasárnap kezdődött a Zsinagógák Hete rendezvénysorozat a már hagyományosnak mondható – nyolcadik alkalommal megrendezett – Sóletfesztivállal. Idén új helyszínen, a RaM-ArT Színház területén mutatkozott be az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség és szervezetei, na, meg persze az ötféle sólet. Az esemény délelőttjén a kisebbeknek kedveztek, fellépett a Film-Harmónia-Kids zenekar, majd este Nyári Károly és zenekara kápráztatta el a hallgatóságot – írja az eseményről beszámoló Zsido.com.

A napot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitotta meg:

„A Talmud a zsidó bölcselet egyik alapműve azt írja: „nagy dolog az evés-ivás, mert közel hoz embereket”. Nem kell messzire mennünk, hogy meggyőződjünk ennek az igazságáról. Mindannyiunkat közel hoz egy tál étel és hogy az az étel milyen, hol fogant, az sem mindegy. A sólet egy ősi zsidó étel, talán az egyetlen, vagy azon kevés zsidó ételek egyike, amely nemcsak valahogy kialakult, hanem vallási jelentősége van. A sóletet évezredek óta eszik a zsidók szombatonként, ugyanis szombaton tilos főzni, mégis meleg ételt szeretnénk enni. Így alakult ki a sólet, amelyet már szombat előtt elkészítünk és egész szombaton melegen tartunk, így az ízeknek is több idejük van összeérni, az étel csak egyre jobb lesz.

Vannak dolgok, amelyek az idő múltával egyre jobbak és jobbak, ilyen maga a zsidóság, a zsidó kultúra is, amelyet sok ezer éve őrzünk és amely sok ezer éve egyre szebb és egyre gazdagabb lesz.

Ez az a kultúra, a vallás értékei és a vallás adta univerzális értékek, amelyek mindenki számára fontosak lehetnek vallástól függetlenül és ezeket az értékeket szeretnénk mi megmutatni most nektek – zárta beszédét a vezető rabbi.

„A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat remek alkalom arra, hogy bemutathassuk – amúgy sokszor tévesen zártnak gondolt – zsidó közösségünk mindennapjait, illetve betekintést enged a gasztronómián és kultúrán keresztül is a zsidó szokásokba.

Örülök, hogy idén is ilyen sokan eljöttek és, hogy újra találkozhattam személyesen is virtuális tanulótársaimmal” – nyilatkozta Megyeri Jonatán rabbi (és a Neokohn főszerkesztője), aki feléségével Szilánk Zsuzsával, a Maimonidész Gimnázium igazgatónőjével vett részt az eseményen.

„Minden évben részt veszünk a Sóletfesztiválon, szeretjük megkóstolni a sóletkülönlegességeket. Számomra külön öröm, hogy itt nem mint igazgatónő, hanem mint a közösség tagja, barátilag beszélgethetek a tanulókkal és szüleikkel. Több száz maimós és zsibolygós szóróanyagot sikerült kiosztanunk a Maimonidészbe járó diákok segítségével, illetve sokan is kerestek meg minket, többen érdeklődtek az iskola, óvoda és bölcsőde felől is. Úgy vélem fontos, hogy az emberek megismerjék a kultúránkat, intézményeinket, aktivitásainkat, úgyhogy ennek is remek alapja a fesztivál és persze a többi EMIH által kezdeményezett rendezvény is, melyekhez mindig örömmel csatlakozunk a gimnáziummal és idén már a Zsibolygó óvoda és bölcsődével is, hogy bemutathassuk az edukációs részét programjainknak” – mesélte Szilánk Zsuzsa, aki azt is elmondta, hogy öröm számára látni, hogy milyen ütemben nő évről évre a fesztiválra látogatók száma.

A járványt követően a tavaly előtti évben költözött a fesztivál a Kazinczy utcából Újbudára, majd idén Újbudáról a 13. kerületbe, ugyanis már túl szűkösnek bizonyult a két korábbi helyszín. A sóletre (jiddisül: csólent) idén is nagy volt az érdeklődés, a 35 fok és tűző nap sem riasztotta el az embereket, hogy a különleges babból készült sült ételeket megkóstolhassák, idén: magyar, izraeli, vegán, amerikai és spanyol típusokból válogathattak.

A fesztiválon kóstolhatott izraeli sólet merőben eltér az itthon ismert változattól, hiszen fehérbabból, marhából és krumpliból állt, melyeket a karamellizált cukorral pirított hagymára rétegezve helyeztek az edénybe, majd alacsony hőfokon hosszú ideig sütötték. Izraelben egyébként fellelhető a csirkehús is a sóletben, ez annak köszönhető, hogy régen nem állt rendelkezésre kellő mennyiségben marhahús és ez a szokás egyes háztartásokban máig is fennmaradt.

A cikk folytatása itt olvasható.

40 éve bezárt imaházat nyit újra a MAOIH és az EMIH

Az Ohel Eszter zsinagóga közösségének újjászervezésén Bak Mordecháj rabbi és felesége dolgozik majd, a megnyitón a fiatal rabbicsaláddal is megismerkedhetnek az érdeklődők.