Izrael kapcsán visszakozott a republikánus mini-Trump

A republikánus jelölt pontosította megjegyzéseit, miszerint csökkentené az Izraelnek nyújtott katonai támogatást.

Vivek Ramaswamy, a republikánus elnökjelöltségéért induló egyik jelölt visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a zsidó államnak nyújtott katonai támogatás csökkentésével ártana az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatának.

A múlt heti republikánus elnökjelölti vitát követően az izraeli Channel 12 Newsnak nyilatkozva Ramaswamy azt állította, hogy más, nála nagyobb tapasztalattal rendelkező politikusok adták a szavakat a szájába.

„Valójában azt mondtam, hogy ha az Izraellel való kapcsolatunk valaha is eljut arra a pontra, hogy Izrael olyan erős legyen, hogy Izraelnek már nincs is szüksége a segítségünkre, az valójában egy igazi barátság sikerének a jele lesz.

Azt akarom, hogy ez egyértelmű legyen – soha nem fogjuk megszakítani az Izraelnek nyújtott segélyt, amíg Izrael nem mondja nekünk, hogy készen áll rá”

– mondta.

Mit lehet tudni az ifjú, eddig ismeretlen republikánus elnökjelöltről?

Az indiai származású Vivek Ramaswamy az eddigi legfiatalabb elnökjelölt, mindössze 38 éves. És egyre népszerűbb.

„Hiszem, hogy az USA és Izrael kapcsolata az első ciklusom végére erősebb lesz, mint amilyen az USA történetében valaha volt, és mint amilyen bármely más kormányzat alatt valaha is lesz. Ez azért van így, mert ezt a kapcsolatot barátságnak tekintem” – folytatta Ramaswamy.

„Személyes szinten nagyszerű kapcsolatom van Izraellel. A legjobb üzleti partnereim közül néhányan Izraelben vannak, számtalanszor jártam ott, meghívtak a Yale-i Zsidó Társaságba. De a személyes oldal nem befolyásolja a politikámat, mert az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázom, és többek között azért akarok erős Izraelt, mert ez az Egyesült Államok érdeke. Az Izraelnek nyújtott segélyeinket az Egyesült Államokban történő beruházásokra fordítjuk; az itteni ipari kapacitásokra.

Ez egy egyértelmű win-win helyzet, és értelmetlen lenne ezt feleslegesen megszakítani”.

Ramaswamy úgy véli, hogy az amerikai-izraeli kapcsolat egyik kritikus eleme annak biztosítása, hogy Irán soha ne váljon atomhatalommá.

„Hitelesen beszélek, és elferdíthetik, amit mondok, de én továbbra is az igazat fogom mondani.

Nem fogjuk csökkenteni az Izraelnek nyújtott támogatást, amíg Izrael nem mondja, hogy nincs többé szüksége támogatásra”

– magyarázta a jelölt.

A „saját lábára állítaná” Izraelt a republikánus elnökjelölt

Az USA-nak csökkentenie kell az Izraelnek nyújtott támogatást, mondja Vivek Ramaswamy.