„Emlékszem, beírtam a keresőbe, hogy miért kell gyűlölni a zsidókat”

Vilmányi Benett színművész őszintén vallott Veiszer Alindának élete szélsőjobboldali korszakáról.

A beszélgetés elején szóba került az 1V1/zenés stand-up címmel készült előadás, ami gyakorlatilag Vilmányi Benett gyerek- és kamaszkoráról szól. A darabban szó van a focis közegről, amiből érkezett, de a családjáról is. Mesélt gyerekkoráról, szülei válásáról, illetve az azzal kapcsolatos pereskedésről, aminek hatására saját szavai szerint „középsúlyos kényszeres” lett – írja a Telex.

Azt, hogy focis közegben nőtt fel, és elkezdett gyűlölködően gondolkozni, szerinte nem függ össze egymással. „A fogjátok meg azt a geci niggert, az nyilván egy elhangzott mondat, de alapvetően csapaton belül nem volt ilyesmi” – mondta. Arról beszélt, hogy a „náciskodást” azért kezdte el, mert kicsi volt és vékony, szeretett volna becsatlakozni valahova.

„Könnyebb volt az erősebb és hangosabb szócsövek mögé beállni.”

Emellett drámatagozatos volt, ahol a szélsőjobboldaliság nagy lázadásnak tűnt a „libsi” világban. Azt valójában sosem tudta, hogy miért kéne utálnia a zsidókat vagy a cigányokat:

„Arra tisztán emlékszem, hogy beírtam a Google-be: »Miért kell gyűlölni a zsidókat?« Kuruc.info-t nézegettem, de igazából nem tudtam értelmezni az egészet.”

Kiemelte, hogy azzal, hogy erről a korszakáról beszél, nem szeretné kisebbíteni a „hülyeségét”. Arról az időszakról, mikor elkezdett másképp gondolkozni, és kiszakadt korábbi közegéből, azt mondta: onnan nem maradt kapcsolata, de mikor a színdarabhoz kellett felidéznie emlékeket, akkor el tudott menni egy családtagjához segítségért. A beszélgetésből kiderül, hogy a családja ideológiailag is erősen megosztott: családtagjai többsége például annak idején támogatta Vilmányi szélsőjobboldaliságát, van viszont köztük olyan, aki annyira baloldali, hogy máig ellenforradalomnak tekinti október 23-at.

A Telex teljes cikke itt olvasható.

70 millió forint állami támogatást kap a Kitörés túra szervezője

Állítólag egy „bakancsos turistaház” felépítésére fordítják.