„Küldjük vissza Joe Bident a pincébe!”

Nyolc republikánus elnökjelölt gyűlt össze szerda este az első republikánus elnökjelölti előválasztási vitára, amelyre a milwaukee-i Fiserv Forumban került sor.

A résztvevő jelöltek között van Doug Burgum észak-dakotai kormányzó, Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó, Ron DeSantis floridai kormányzó, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Asa Hutchinson volt arkansasi kormányzó, Mike Pence volt alelnök, Vivek Ramaswamy üzletember és Tim Scott dél-karolinai szenátor.

A Fox News által támogatott vitát a házigazdák, Bret Baier és Martha MacCallum moderálták.

Donald Trump volt amerikai elnök előre bejelentette, hogy kihagyja a vitát, helyette a Fox News korábbi műsorvezetőjével, Tucker Carlsonnal készített interjút.

A moderátorok azzal nyitották a vitát, hogy megkérdezték DeSantistól, hogy szerinte miért rezonál az ország a zenei toplistákat jelenleg vezető, Oliver Anthony „Rich Men North of Richmond” című dalára, mely a munkásosztály nehézségeiről szól.

A floridai kormányzó erre azt válaszolta, hogy „országunk hanyatlásban van”, majd hozzátette:

„Ez a hanyatlás nem elkerülhetetlen. Ez egy választás eredménye. Vissza kell küldenünk Joe Bident a pincébe, és vissza kell fordítanunk az amerikai hanyatlást”.

„Mi sem lehetünk sikeresek, ha a Kongresszus dollármilliárdokat költ el helytelen célokra” – mondta DeSantis.

Amikor az amerikai gazdaságról kérdezték, a floridai kormányzó azt mondta, hogy az infláció és az ország adósságnövekedésének „egyik fő oka” a szövetségi kormány koronavírus-járvány kezelése.

DeSantis Trumpot is célba vette, az ő kormányát hibáztatva azért, hogy „bezárta ezt a gazdaságot”.

„Ez hiba volt. Nem lett volna szabad megtörténnie. És Floridában mi vezettük ki az országot a lezárásból. Szabadon és nyitottan tartottuk az államunkat”

– mondta DeSantis.

Mit lehet tudni az ifjú, eddig ismeretlen republikánus elnökjelöltről?

Az indiai származású Vivek Ramaswamy az eddigi legfiatalabb elnökjelölt, mindössze 38 éves. És egyre népszerűbb.

Ramaswamy úgy szólította meg a választókat, hogy kívülállóként igyekezett megkülönböztetni magát.

„Én nem vagyok politikus, Bret. Ebben igazad van” – mondta Baier kérdésére, hogy miért őt válasszák a választók a tapasztaltabb jelöltekkel szemben.

„Úgy gondolom, Bret, hogy egy kívülállóra lesz szükség” – folytatta. „Mert sokáig profi politikusaink voltak a Republikánus Pártban, akik valami elől menekültek. Most itt a pillanat, hogy elkezdjünk valami felé haladni. A mi elképzelésünk szerint, hogy mit jelent ma amerikainak lenni.”

Ramaswamy DeSantisra célzott, utalva egy feljegyzésre, amelyet a Never Back Downhoz, a DeSantis elnökjelöltségét támogató Super PAC-hoz kapcsolódó cég adott ki. DeSantis elhatárolódott a feljegyzéstől.

„Az igazság az, hogy egy csomó ember, hivatásos politikusok, szuper PAC bábok követik a szlogeneket, amelyeket a 400 oldalas szuper PACS-esek adtak át nekik a múlt héten”

– mondta Ramaswamy.

A feljegyzést arra használta, hogy megkülönböztesse magát, mint aki hitelesebb, mint DeSantis és a többi jelölt a színpadon.

„A valódi választás, amivel szembenézünk ezen az előválasztáson, a következő: Egy szuper PAC bábot akarnak, vagy egy hazafit, aki kimondja az igazságot?”

– tette hozzá. mondta Ramaswamy.

Pence alelnökként, kongresszusi képviselőként és kormányzóként szerzett tapasztalatát fitogtatta, és azt mondta: „Úgy gondolom, hogy kétségtelenül én vagyok a legjobban felkészült, a legjobban kipróbált, a legképzettebb és bizonyított konzervatív ebben a versenyben”.

Pence Ramaswamyra is célzott: „Vivek nemrég azt mondta: ‘Egy elnök nem tud mindent megcsinálni. Nos, van egy hírem számodra, Vivek. Jártam a folyosón és a nyugati szárnyban.

Az Egyesült Államok elnökének lehetősége van minden olyan válsággal szembenézni, amellyel Amerika szembesül”.”

Az első igazi említés Trumpról akkor hangzott el, amikor a jelölteket a jogi problémáiról kérdezték. Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e Trumpot, ha elítélik a magatartásával kapcsolatban folyamatban lévő négy büntetőügy bármelyikében, szinte valamennyi GOP-jelölt elkötelezte magát amellett, hogy továbbra is támogatják őt.

Hutchinson kivételével mindannyian felemelték a kezüket, és azt mondták, hogy kitartanak ígéretük mellett, hogy támogatják Trumpot, ha megszerzi a GOP jelöltségét, ám később elítélik.

Arra a kérdésre, hogy Pence helyesen cselekedett-e 2021. január 6-án, Scott azt válaszolta:

„Abszolút, helyesen cselekedett”.

DeSantis kezdetben kitért a kérdés elől, de amikor megszólalt, így válaszolt: „Mike megtette a kötelességét, nincs vele semmi bajom”.

Haley a maga részéről azt mondta, hogy Pence helyesen cselekedett, de hozzátette, hogy bízik abban, hogy az amerikai nép eldönti, hogy Trump szolgálhat-e vagy sem.

„Szerintem helyesen cselekedett. Ezt meg kell becsülnünk” – mondta Haley, majd hozzátette: „Bízom az amerikai népben. Hadd szavazzanak, és hadd döntsenek ők. Ők fogják megmondani, hogy itt az ideje egy új, generációs, konzervatív vezetőnek.

Az amerikaiak háromnegyede nem akar egy visszavágót Trump és Biden között”.

Hutchinsont kifütyülte a közönség, miután azt mondta, hogy Trump a január 6-i capitoliumi zavargás miatt erkölcsileg alkalmatlan arra, hogy ismét elnök legyen.

„Nem fogok támogatni valakit, akit súlyos bűncselekményért ítéltek el”

– jelentette ki.

Haley ostorozta Ramaswamyt, aki nemrég azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene az Izraelnek nyújtott támogatását.

„Nincs külpolitikai tapasztalata, és ez meg is látszik rajta!” Haley ezt mondta Ramaswamy-nak, aki azt válaszolta: „Nem igaz! Izrael a barátunk”, majd hozzátette:

„Tudod, mit szeretek Izraelben? Szeretem a határpolitikájukat. Szeretem a keményen a bűnözéssel szembeni politikájukat. Szeretem, hogy van nemzeti identitásuk és a hazájukat védő vaskupolájuk”.

Hogy győzheti le DeSantis Trumpot?

Nem csoda, hogy Trump le akarja fújni a republikánus elnökjelöltségért folytatott versenyt, pedig az még csak most kezdődik.