Hogy győzheti le DeSantis Trumpot?

A legnépszerűbb dolog a Republikánus Pártban nem Trump. Hanem az, hogy a republikánusok zavarba hozzák a liberálisokat a médiában — írja véleménycikkében Victor Joecks, a Las Vegas Review publicistája.


Korai lenne megírni Ron DeSantis elnökválasztási kampányának gyászjelentését. Ez nem akadályozza meg Donald Trumpot és a médiában sokakat abban, hogy mégis ezt tegyék.

Szerdán lesz az első republikánus elnökjelölti előválasztási vita.

Donald Trump a múlt hét végén jelentette be, hogy nem vesz részt rajta.

A jelöltek közül DeSantisra nehezedik a legnagyobb nyomás. Ő májusban úgy szállt versenybe, mint Trump egyértelmű alternatívája. Akkor 21 százalékos támogatottsága volt, szemben Trump 54 százalékával. A többi jelölt 5% alatt volt.

A vitára készülve azonban Trump támogatottsága 55% körül van, míg DeSantis 15% alá esett a RealClear Politics kutatása szerint.

„Vége Ron DeSantisnak” – posztolta Trump nemrég a Truth Social oldalon, és azt üzente: „Menj haza Floridába, Ron”.

Az országos mainstream média egyetért ezzel. „Teljesen számítottam a bukásra” – idézett valakit a Washington Post egyik friss címlapja. A Business Insider szerint DeSantis „kampánya szétesőben van”. Ám a republikánus előválasztási szavazóknak érdemes megjegyezniük, hogy az országos mainstream média mennyire lelkesen támadta DeSantist.

Ez inkább attól való félelem, hogy DeSantis megnyeri a jelöltséget, mint attól, hogy Trump.

DeSantis kampánya tényleg nem ment zökkenőmentesen. Leépítette a stábját, és lecserélte a kampányfőnökét. De még mindig van esélye a győzelemre.

Először is meg kell érteni, miért csökkent DeSantis népszerűsége. Március végén az RCP közvélemény-kutatási átlagában még 30% fölött volt, és 16 ponton belül volt Trumphoz képest.

Aztán Trump ellen vádat emeltek New Yorkban.

A közvélemény-kutatások azonnal reagáltak. Trump gyorsan 8 pontot emelkedett, míg épp DeSantis 8 pontot esett vissza.

Hirtelen Trump több mint 30 ponttal vezetett.

A következő történt: a legtöbb republikánus joggal tekintette Trump letartóztatását politikai bűnvádi eljárásnak. De tehetetlenek, hogy megakadályozzák. Az egyetlen dolog, amit tehetnének, hogy Trump köré csoportosulnak. A választók egy kulcsfontosságú szegmensében Trump újdonsült támogatását úgy tűnik, hogy az ellenfeleivel szembeni ellenszenv motiválja.

Ez egy módja annak, hogy kifejezzék a dühüket.

Ám öt hónap múlva sokan talán hajlandóak lesznek stratégiai szempontból is gondolkodni.

Erős érv szól amellett, hogy ezek a vádak – bármennyire is igazságtalanok – rendkívül megnehezítik Trump számára az általános választások megnyerését. DeSantisnak és szövetségeseinek most kell ezt az üzenetet tolmácsolniuk,

még akkor is, ha tudják, hogy a választók talán csak hetekkel a szavazás előtt lesznek erre fogékonyak.

A legnépszerűbb dolog a Republikánus Pártban nem Trump. Hanem az, hogy a republikánusok kínos helyzetbe hozzák a liberálisokat a médiában. DeSantis ebben nagyszerű. Több interjút kell adnia elfogult forrásoktól, pontosan azért, mert azok elfogultak. Aztán szét kell szednie őket verbális támadásokban, ebben ugyanis DeSantis verhetetlen.

Mindezzel együtt íme egy lehetséges forgatókönyv:

Az erős vitateljesítmények stabilizálják DeSantis országos népszerűségét. A szerencsétlen riportereket szétverő pillanatok növelik az adománygyűjtését.

És ahogy közelednek az előválasztások, a választók a megválaszthatóságot kezdik előtérbe helyezni.

DeSantis ezt a választói hangulatváltozást, az erős alapjátékát és az evangélikusok elérését kihasználva győzelmet arat Iowában. Fontos, hogy más jelöltek, például Mike Pence és Tim Scott szenátor 5% alatt végezzenek. Ők Iowa és New Hampshire után esnek majd ki, amelyeket Trump nyer meg. A nevadai caucus folyamata annyira kiszámíthatatlan, hogy többnyire figyelmen kívül hagyják.

Dél-Karolinába és a szuperdélutánra készülve a mezőny két fő jelöltre – Trumpra és DeSantisra – szorul, mindkettőnek van pénze egy hosszú kampányra. A Trumpot nem kedvelő republikánusok DeSantis körül tömörülnek. A korábbi bázisával kombinálva DeSantis nyer.

Persze az is lehet, hogy a republikánus szavazók azt teszik, amit a mély állam akar, és Trumpot jelölik.

DeSantis győzelme továbbra is valószínű forgatókönyv.

Nem csoda, hogy Trump le akarja fújni a versenyt, pedig az még csak most kezdődik.

Mit lehet tudni az ifjú, eddig ismeretlen republikánus elnökjelöltről?

Az indiai származású Vivek Ramaswamy az eddigi legfiatalabb elnökjelölt, mindössze 38 éves. És egyre népszerűbb.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.