Ukrajna ultimátumot küldött Izraelnek

Az ukrán kormány felszólította Izraelt, hogy ne utasítsa vissza az ukrán menekülteket. Ha ez nem történik meg, Ukrajna nem engedi meg az izraeli zarándokok utaztatását Umanba a közelgő ünnepek idejére, és felmondja az Izraellel kötött vízummentességi megállapodását.

Zelenszkij az ukrán állampolgárokhoz intézett heti tájékoztatója részeként szigorú üzenetet küldött Izraelnek: „Meghallgattam a határőrség, a külügyminisztérium, a hírszerzés jelentéseit a különböző országokban tartózkodó állampolgárainkkal – menekültekkel – való bánásmódról és a vízumszabályozással kapcsolatban. Azokról a problémákról, amelyekkel Ukrajna állampolgárai ténylegesen szembesülnek a vízumszerzés során. Az ukrán állampolgárok jogait garantálni kell”.

Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgeny Kornyijcsuk tisztázta, hogy Zelenszkij szavai Izraelnek szóltak.

„Ukrajna kormánya nem fogja eltűrni állampolgárainak megalázását Izraelbe való belépéskor. A kormányközi megállapodás 7. cikkében foglaltaknak megfelelően leállítjuk a kétoldalú vízummentességi megállapodásainkat. Ez a lehetőség kormányunk asztalán van” – mondta.

„Elképzelhetetlen, hogy több tízezer izraelit kellene fogadnunk Umanban, magas biztonsági kockázat mellett és hatalmas logisztikai erőfeszítéssel, amikor másrészt az izraeli kormány rosszul bánik azokkal az állampolgárainkkal, akik a két ország közötti szerződés részeként érkeznek Izraelbe.

Ha Izrael azt akarja, hogy állampolgárai turistaként jöhessenek Ukrajnába, akkor úgy gondolom, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, személyesen kellene beavatkoznia, hogy megoldást találjon a jelenlegi helyzetre” – mondta.

Az ukrán nagykövetség adatai szerint 2022-ben Izrael 2705 ukrán állampolgárt toloncolt ki. 2023 első félévében Izrael 2037 ukrán állampolgárt toloncolt ki – majdnem annyit, mint 2022-ben egész évben.

Izrael szerint az ukránok adatai pontatlanok, és az idén Izraelbe érkezett ukránok többsége valójában kapott beutazási engedélyt. Az adatok szerint mindössze 5,4%-uknak tagadták meg a belépést, és az összes elutasítás jogos volt, mert illegálisan jöttek dolgozni.

Az év eleje óta összesen valamivel több mint 2000 ukrán beutazását nem engedélyezték, míg 47 000 ukrán beutazását igen.

Már megint Izraelt kóstolgatja a kijevi ukrán vezetés

A Kyiv Postnak nyilatkozó források szerint mélypontra kerülhetnek az izraeli-ukrán kapcsolatok.

Moshe Arbel belügyminiszter Kornijcsuk szavaira reagálva elmondta:

„Teljes mértékben visszautasítom az ukrán állampolgárok Izraelbe való belépéskor történő megalázásáról szóló állításokat. Izrael a világ számos országából, így Ukrajnából is szívesen lát turistákat. Azokban az esetekben, amikor felmerül a gyanú, hogy a turistavízumot illegálisan használják fel munkavállalás vagy letelepedés céljából, a népesség- és bevándorlási hatóság törvényesen gyakorolja hatáskörét. Az Izrael és Ukrajna közötti bátor partnerség folytatódik”.

Múlt héten Kornijcsuk azt mondta, hogy „Izrael a Ben Gurion repülőtérre érkező ukránok 10%-át toloncolja ki”. A News League ukrán hírportálnak adott interjújában Kornyijcsuk kijelentette, hogy Izrael még abban az esetben is kitoloncolja az ukrán állampolgárokat, ha van oda-vissza repülőjegyük és lefoglalt szállodájuk.

Néhány hete felmerült, hogy Ukrajna azt fontolgatja, hogy megszünteti a vízummentességet a területére érkező izraeli állampolgárok számára, hogy megakadályozza a haszid zarándokok Ros Hásáná alkalmából Umanba való utazását, „viszonzásképpen” Izraelnek az ukrán hatóságokkal szembeni magatartásáért.

Izraelben azonban akkoriban úgy vélték, hogy ez csak üres fenyegetés.

Másfél hete a Ynet írta meg azt is, hogy mintegy 14 ezer ukrán menekült – akik a háború kitörése óta érkeztek Izraelbe – már nem jogosult egészségügyi szolgáltatásokra, mert lejárt az egészségbiztosításuk, és a pénzügyminisztérium nem hosszabbította meg annak érvényességét. A hír napvilágra kerülését követően a minisztérium úgy döntött, hogy meghosszabbítják az Ukrajnából érkező menekültek egészségügyi biztosítását, de csak az év végéig.

Ukrajnának nem tetszik, hogy izraeli diplomaták mentek Moszkvába

Az ukránok „mélységesen csalódtak”, amiért az izraeli diplomaták az orosz féllel az iráni nukleáris fenyegetésről és az atomalkuról tárgyaltak.