Már megint Izraelt kóstolgatja a kijevi ukrán vezetés

A Kyiv Postnak nyilatkozó ukrán források azt mondták, „valós veszély” áll fenn, hogy a ramsteini találkozókon Izraellel megvitatott információk „valószínűleg az agresszor állam birtokába kerülnek”.

Kijev fontolgatja az Izraellel fennálló vízummentesség megszüntetését, és kérni fogja az ország kizárását a ramsteini találkozókról az Ukrajnával szembeni „barátságtalan fellépése és a nemzetközi színtéren elfoglalt oroszbarát álláspontja miatt”.

„Az izraeli hatóságok soha nem nyújtottak valódi segítséget” – mondta a Kyiv Postnak az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács egyik forrása.

„Ehelyett a találkozók során kapott információkat Izrael a saját érdekeire használja fel”.

A ramsteini találkozók olyan összejövetelek, amelyeken 54 ország szövetsége vesz részt, köztük mind a 30 NATO-tagállam és 24 további ország.

A csoport feladata a Ramsteinben havonta megrendezett vagy virtuálisan tartott találkozókon keresztül az Ukrajnának nyújtott folyamatos katonai segélyadományok koordinálása.

A forrása hozzátette, hogy Ukrajna szerint „valós veszély” áll fenn, hogy az Izraellel a ramsteini találkozókon megvitatott információk „valószínűleg az agresszor állam birtokába kerülnek”.

Az Izraellel való vízummentesség megszüntetéséről szóló döntés a két ország között zajló diplomáciai huzavona közepette született arról, hogy hogyan bánnak egymás állampolgáraival, amikor a másik országban tartózkodnak.

Ukrajna izraeli nagykövete azt állította, hogy az ukrán turisták mintegy 10 százalékát magyarázat nélkül toloncolják ki Izraelből, és nemrég bírálta az ukrán menekültek egészségbiztosítási ellátásának megszüntetését is.

Orosz propagandisták hamis híroldalakkal próbálják manipulálni az izraelieket

Az izraeli híroldalakra hasonlító honlapokat hoztak létre egy befolyásolási művelet részeként.

A forrás a Kyiv Postnak elmondta, hogy Izrael biztonsági garanciákat próbál szerezni annak a több tízezer zsidó zarándoknak, akik minden év szeptemberében elutaznak az ukrajnai Uman városába.

„Az állandó rakétatámadások alatt lehetetlen ezeket a garanciákat nyújtani”

– mondta a forrás.

Hozzátették, hogy az ukrán külügyminisztérium jelenleg a vízummentességről szóló előterjesztést készít elő a Miniszteri Kabinetnek, amelyet „az elkövetkező hetekben” fognak megvizsgálni.

A Kyiv Post megkeresésére az ukrán külügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg ezt az információt.

A Kijevtől 190 kilométerre délre fekvő Uman város lakossága minden év szeptemberében megnégyszereződik, amikor több tízezer haszid zsidó zarándokol ide, hogy megünnepelje a Ros Hásánát, a zsidó újévet.

Uman a haszidizmus egyik alapító atyjának, Breszláv Náchmán rabbinak a temetkezési helye, aki 1810-ben hunyt el a városban.

Oroszország teljes körű inváziója előtt Izraelből és az Egyesült Államokból charterjáratok tucatjai szálltak le Kijevben, a zsidó zarándokok pedig több száz bérelt busszal és autóval utaztak tovább Umanba, izraeli rendőrök kíséretében az akár több mint egy hónapig tartó ünnepségre.

2022-ben a háború és az izraeli rendőrség figyelmeztetése ellenére, miszerint Uman nem felel meg a biztonsági követelményeknek, 20 ezer zarándok vonattal és busszal utazott Ukrajnába.

„Meghívtam Netanjahut Kijevbe, de még nem fogadta el a meghívást”

Izraeli újságírók kérdezték Vilniusban az ukrán elnököt.