„Meghívtam Netanjahut Kijevbe, de még nem fogadta el a meghívást”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Vilniusban közölte, hogy meghívta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy látogasson el Ukrajnába, de Netanjahu még nem fogadta el a meghívását.

„Netanjahu meghívást kapott Kijevbe, meghívtam az őt megelőző két miniszterelnököt [Naftali Bennettet és Jaír Lapidot] Ukrajnába. Közben a miniszterelnökök váltják egymást, és az eredmény ugyanaz”

mondta az ukrán elnök az izraeli közszolgálati média kérdésére válaszul.

„Ami a Vaskupolát és más légvédelmi rendszereket illeti, amelyeket izraeli partnereinktől szeretnénk megkapni: A háború elején kértük őket, de az eredmény ugyanaz, mint a miniszterelnökök esetében. Hónapok teltek el, eredmény nélkül.

Ukrajna nagyon érdekelt abban, hogy megőrizzük azokat a fontos, történelmi, szoros kapcsolatokat, amelyeket [Izraellel] ápolunk”

– tette hozzá Zelenszkij.

Izrael több tonna humanitárius segélyt és védelmi felszerelést szállított Ukrajnának a háború kitörése óta, de tartózkodott attól, hogy fegyvereket adjon el Kijevnek, attól tartva, hogy egy ilyen lépés feszültséget okozhatna Oroszországgal és árthatna az izraeli biztonsági érdekeknek Szíriában.

Jeruzsálem kijevi nagykövete szerint érthetetlen Ukrajna Izrael-politikája

Michael Brodszkij izraeli nagykövet szerint kontraproduktív kijelentéseket tesznek egyes ukrán tisztviselők.