Jeruzsálem kijevi nagykövete szerint érthetetlen Ukrajna Izrael-politikája

Ukrajna „az esetek 90 százalékában” támogatja az Izrael-ellenes határozatokat az ENSZ-ben – mondta Izrael kijevi nagykövete a hétvégén.

Michael Brodszkij izraeli nagykövet a Mirror of the Week című ukrán online lapnak adott interjújában Ukrajna álláspontját abnormálisnak nevezte,

„különösen annak fényében, hogy Ukrajna meglehetősen gyakran fordul Izraelhez különböző kérésekkel”.

Az izraeli tisztviselőket különösen felháborította, hogy Ukrajna támogatta a 2022. novemberi, atomfegyverektől mentes Közel-Keletet követelő ENSZ-határozatokat, továbbá egy, az izraeli-palesztin békéről szóló nemzetközi konferencia megtartását Moszkvában, miközben saját területét orosz csapatok szállták meg.

Ukrajna támogatott egy olyan határozatot is, amely azt kérte, hogy a Nemzetközi Bíróság „sürgősen” vizsgálja az izraeli-palesztin konfliktust és az izraeli „annexiót”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes tanácsadója, Alekszej Aresztovics utólag úgy nyilatkozott, hogy az a szavazás „súlyos hiba” volt.

„Az Izrael-ellenes kezdeményezések támogatása az ENSZ-ben nem segíti a bizalom kiépítését az országok között”

– mondta akkor Brodszkij.

Tette ezt Ukrajna annak ellenére, hogy Izrael támogatta az ENSZ-ben az Ukrajna-barát intézkedéseket, köztük egy nem kötelező érvényű határozatot a háború első évfordulóján, amely felszólította Oroszországot, hogy fejezze be az ukrajnai ellenségeskedést és vonja ki erőit az országból.

„Ha Ukrajna Izraelt baráti államnak tekinti, és kérésekkel fordul hozzá, akkor az önök országának támogatnia kell az én országomat a számunkra fontos ügyekben, ahogyan Izrael is fellép Ukrajna pártján az önök számára létfontosságú ügyekben” – magyarázta Brodszkij az interjúban.

Izrael ukrajnai nagykövete „kiábrándítónak” nevezte Kijev szavazatát az ENSZ-ben

Ukrajna és Oroszország is megszavazta pénteken az Izrael-ellenes ENSZ-határozatot.

A múlt héten az izraeli külügyminisztérium beidézte Ukrajna nagykövetét, miután az egy éles hangú nyilatkozatban azzal vádolta Izraelt, hogy együttműködik Oroszországgal.

„Az ilyen kijelentések teljesen kontraproduktívak”

– érvelt Brodszkij az interjúban. „Hogy őszinte legyek, azon tűnődöm, vajon azok az emberek, akik [ezeket] teszik, tisztában vannak-e azzal, hogy

nemcsak az Izrael és Ukrajna közötti kapcsolatoknak ártanak, hanem magának Ukrajnának és az országuk érdekeinek is.

Hiszen ezek a kijelentések, valamint az ENSZ-ben Izrael ellen való szavazás negatívan befolyásolják az országuk izraeliek általi támogatását”.

Brodszkij szerint Izrael döntése, hogy nem küld fegyvereket Kijevnek, „az Oroszországgal való kapcsolataink érzékenységének és annak a veszélynek köszönhető, amely abból fakadhat, ha Izrael olyan óvatlan lépéseket tesz, amelyek a helyzet eszkalálódásához vezethetnek”.

A szíriai orosz jelenlétről szólva Brodszkij azt mondta, hogy „tudjuk, hogy bármilyen óvatlan lépés vagy kijelentés, akár egy új háború kitöréséhez vezethet”.

Fegyverkezik az orosz elit – beköszöntött Oroszországban a magánhadseregek kora?

A KGB-arisztokrácia már készül a turbulens időkre: felfutóban a magánhadsereg-biznisz, és ezen a sikertelen Wagner-puccs sem fog változtatni.