Izrael ukrajnai nagykövete „kiábrándítónak” nevezte Kijev szavazatát az ENSZ-ben

Izrael ukrajnai nagykövete pénteken bírálta Kijevet, amiért támogatta az ENSZ egyik határozatát, amely felszólítja a Nemzetközi Bíróságot, hogy „sürgősen” foglaljon állást az izraeli-palesztin konfliktus és az izraeli „annexió” ügyében.

Ukrajna egyike volt annak a 98 országnak, amely az ENSZ Közgyűlés New York-i ülésén pénteken a határozat mellett szavazott. Tizenhét ország (köztük Magyarország) ellenezte a határozatot, 52 pedig tartózkodott. A bizottság, amelyet politikai és dekolonizációs különbizottságnak is neveznek, az ENSZ-közgyűlés hat fő bizottságának egyike.

A határozat, amelynek címe „A palesztin nép és a megszállt területek más arabjainak jogait érintő izraeli gyakorlat és telepes tevékenységek”, azt kéri, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság „sürgősen adjon tanácsadói véleményt” Izrael „elhúzódó megszállásáról, telepeseiről és a palesztin területek annektálásáról”, figyelmen kívül hagyva a zsidó kötődéseket a Templom-hegyhez, a judaizmus legszentebb helyéhez.

Az ENSZ-szavazás eredménye:

Michael Brodsky izraeli diplomata a Twitteren adott hangot Ukrajnával szembeni kritikájának, és azt mondta, hogy „rendkívül kiábrándító, hogy Kijev támogatja az ENSZ határozatát, tagadja a Templom-hegyhez fűződő zsidó kötődéseket, és tanácsadói véleményt kér az ICJ-től”.

„Az Izrael-ellenes kezdeményezések támogatása az ENSZ-ben nem segíti a bizalom kiépítését [Izrael] és [Ukrajna] között”

– fogalmazott a nagykövet.

Az ENSZ-bizottságban pénteken elfogadott határozat most a Közgyűlés plenáris ülése elé kerül hivatalos jóváhagyásra, valószínűleg a jövő hónapban.

Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó közösségek barátja

A Zsidó Világkongresszus elnökével, valamint több nemzetközi és amerikai zsidó szervezet vezetőjével is találkozott hivatalos látogatásának első napján a köztársasági elnök.