Ukrajnának nem tetszik, hogy izraeli diplomaták mentek Moszkvába

Az ukránok „mélységesen csalódtak”, amiért az izraeli diplomaták az orosz féllel az iráni nukleáris fenyegetésről és az atomalkuról tárgyaltak.

Egy magas rangú ukrán diplomáciai tisztviselő élesen bírálta Izraelt hétfőn, miután május 5-én Moszkvában Joshua Zarka, a külügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős főigazgató-helyettese és Simona Halperin, az euro-ázsiai főigazgató-helyettes találkozott Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel – írja a Jerusalem Post.

A felek elsősorban az iráni nukleáris fenyegetésről és a jelenleg megszűnt iráni atomalkuval kapcsolatos diplomáciáról tárgyaltak – közölte az orosz külügyminisztérium. Jeruzsálem megerősítette a találkozót, de további részletekkel nem kívánt szolgálni.

A magas rangú tisztviselő szerint Kijev „mélységesen csalódott az izraeli és az orosz [külügyminisztériumi] tisztviselők találkozója miatt.

„Minket terroristák támadnak, akiket az orosz-iráni szövetség folyamatosan támogat, és mégis, az izraeli tisztviselők továbbra is a szokásos módon üzletelnek az orosz háborús bűnösökkel” – mondta a forrás. „Izraelnek el kell döntenie, hogy a nyugati világ része-e és Ukrajna mellett áll, vagy a világ sötét erőit öleli magához. A semlegesség nem opció”.

„Egy olyan nemzetként, amelyet az Irán által finanszírozott terror is támad, elvárjuk, hogy Izrael ne legyen az egyetlen nyugati ország, amely szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal” – tette hozzá az ukrán magas rangú diplomáciai tisztviselő.

Az izraeli külügyminisztérium nem kívánt reagálni az ukrán megjegyzésekre.

Ukrajna azt kéri Izraeltől, hogy ossza meg vele hírszerzési információit

Továbbá azt kérik Izraeltől, hogy nyújtson katonai segítséget.