Ukrajna azt kéri Izraeltől, hogy ossza meg vele hírszerzési információit

Ukrajna arra kérte Izraelt, hogy ossza meg hírszerzési információit a háborúban orosz hadseregnek nyújtott bármilyen iráni támogatásról, nyilatkozták magas rangú izraeli tisztviselők a Walla riporterének, Barak Ravidnak.

Oroszország az elmúlt napokban több ukrán katonai állást támadott „Kamikaze drónokkal”, amelyekről az ukrán hadsereg azt állítja, átfestett iráni Shahed-136 drónok – írta az Ujkelet.live

Az Egyesült Államok és Ukrajna azzal vádolta Iránt, hogy több száz kifinomult támadódrónt küldött Oroszországba – Teherán ezt tagadta.

Ukrán katonai parancsnokok a Wall Street Journalnak azt nyilatkozták, hogy az iráni drónok több területen is jelentős előnyhöz juttatták az oroszokat.

Szimona Halperin, Izrael euró-ázsiai főigazgató-helyettese, aki az orosz és ukrán részlegért felelős, szeptember 7-én Kijevbe látogatott az izraeli nagykövettel. Izraeli tisztviselők tájékoztatása szerint találkoztak Makszim Szubkh-val, Ukrajna közel-keleti különleges képviselőjével.

Szubkh szerint országa azt akarja, hogy Izrael katonai segítséget nyújtson akár közvetlenül, akár közvetve harmadik feleken keresztül, és csatlakozzon a Moszkva elleni nemzetközi szankciókhoz, beleértve az egyének elleni szankciókat is – közölték az izraeli tisztviselők.

Egy vezető ukrán tisztviselő megerősítette, hogy Halperin találkozott Szubkh-val, aki hírszerzési információkat kért Irán háborúban való részvételéről – elsősorban az iráni drónokról.

,,Az izraeliek adtak nekünk némi hírszerzés infót, de sokkal többre van szükségünk” – mondta a tisztviselő.

Ukrán parancsnok: Iráni kamikaze drónok tizedelik a tüzérségünket

Rodion Kulagin ezredes, az ukrán 92. gépesített dandár tüzérségének parancsnoka nyilatkozott a Wall Street Journalnak.