Nemzeti egységkormányt sürget Netanjahu volt tanácsadója

Klugeft szerint Izrael nem engedheti meg magának a jelenleg kialakult helyzetet.

Moshe Klugeft, a Netanjahu-kampány korábbi stratégiai tanácsadója, valamint Naftali Bennett kampánymenedzsere a Makor Rishon című lapban megjelent cikkében kifejtette, miért van szükség egységkormányra, és felszólította az ellenzéki vezetőt, Jair Lapidot és Beni Ganzot, hogy jelentse be, hogy csatlakozik egy ilyen kormányhoz.

„Egy ország életében sokféleképpen lehet meghatározni az időszakokat, de ami Izraelben az elmúlt években történt, három szóval leírható: Az állam koronavírusos” – írta Klugeft. „Nem olyan jelenségekről beszélek, mint a légszomj és a fáradtság, vagy a szaglás és az ízlelés károsodásáról, bár ha Izrael egy ember lenne, ezeket a jelenségeket könnyen diagnosztizálni lehetne” – tette hozzá.

„Mentális jelenségekről beszélek, amelyekre hajlamosak vagyunk nem túl nagy figyelmet fordítani. Izrael Állam a szemünk láttára betegszik meg.

A koronavírusjárvány egy egyértelmű és közvetlen veszélyt hozott magával: a rövid távú gondolkodást. Ennek a gondolkodásnak az árát kezdtük megfizetni az elmúlt több mint két év alatt”

– jegyezte meg.

„Akik szeretik Izraelt, nem beszélnek az elköltözésről”

Dr. Mordechai Kedar Közel-Kelet szakértő egy podcastban reagált az igazságügyi reformot ellenzők fenyegetéseire.

„A diagnózis egyértelmű, most a prognózis következik” – folytatta.

„Izrael immunrendszere nem engedhet meg magának még egy napot a szűk többségű kormányzásból, sem a bal-, sem a jobboldalról”

– állította Klugeft.

„Ha Lapidban és Ganzban még van nyoma a nemzeti felelősségnek, akkor kiállnak és nyíltan bejelentik, hogy készek belépni egy nemzeti szükségkormányba – egy széles egykormányba. Ha Netanjahunak maradt még egy kis felelősségérzete az igazságügyi reformválságon áteső országért – ki fog állni, és azt fogja mondani, hogy szívesen bevenné őket egy ilyen kormányba”.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az ultraortodox pártok készek lemondani az igazságügyi reform folytatásáról

Netanjahu szövetségesei szerint meg kell kísérelni a valódi párbeszédet az ellenzékkel.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.