Az ultraortodox pártok készek lemondani az igazságügyi reform folytatásáról

Benjamin Netanjahu miniszterelnök haredi koalíciós partnerei azt követelik, hogy az igazságügyi reformot fagyasszák be, hacsak nem születik széles körű megállapodás – írja az I24News.

Közvetlenül az „ésszerűségi záradék” eltörlése után az ultraortodox pártok úgy érezték, hogy le kell csillapítani a hangulatot az országban, és meg kell kísérelni a valódi párbeszédet az ellenzékkel.

Az egyik haredi hírportál a Knesszet egyik ultraortodox frakciójának vezetőjét idézve arról számolt be, hogy a koalíciós partnereket mélységesen zavarja Netanjahu magatartása, és úgy érzik,

hogy az ellenzéknek is hagyni kellene, hogy elmondja a véleményét.

Úgy vélik, hogy Netanjahu magatartásával és megjegyzéseivel megpróbálta a vele szembeni kritikát a haredi közösségre terelni, különösen az ultraortodox buszsofőrök és utasok által a közelmúltban a nőkkel szembeni diszkriminációval kapcsolatos incidensek ellen tett kijelentéseivel, valamint az ultraortodox férfiak katonai felmentését szabályozó törvényjavaslattal kapcsolatos megjegyzéseivel.

A lap arról is beszámolt, hogy a haredi pártok úgy érzik, hogy a reform túlságosan megosztotta az izraelieket, és még arra is hajlandóak, hogy Jariv Levin igazságügyi miniszter lemondjon posztjáról, amivel maga is fenyegetőzött, ha a törvényjavaslatok nem kerülnek elég gyors ütemben elfogadásra.

Ha a további reformtörvényeket az ellenzék beleegyezése nélkül bocsátják szavazásra, a 12-es csatorna szerint a haredi pártok ellenük fognak szavazni.

Az ultraortodox pártok elsődleges célja, hogy lecsillapítsák a reformellenes mozgalmat, és elfogadják a vitatott törvényt, amely szabályozza a hadkötelezettség alóli mentességet a haredi férfiak számára, egy olyan törvényt, amelyet az ultraortodox pártok a koalíciós megállapodásokban szereplő Likud ígéret alapján már régóta követelnek.

Amerika az igazságügyi reform vitájától függetlenül folytatja Izrael támogatását

A Demokrata párt „továbbra is ki fog tartani acélszilárdságú elkötelezettsége mellett, hogy gondoskodjon Izrael biztonságáról és védelméről” – szögezte le a párt frakcióvezetője.