Amerika az igazságügyi reform vitájától függetlenül folytatja Izrael támogatását

Hakeem Jeffries, az amerikai képviselőház demokrata párti frakcióvezetője hétfőn Jeruzsálemben kijelentette, hogy az igazságügyi reformnak nem szabad befolyásolnia az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatást.

A New York-i törvényhozó izraeli újságíróknak a kormánykoalíció törvénykezdeményezésével kapcsolatos megosztó belpolitikai vitáról szólva kifejtette, hogy fontos Izrael minőségi katonai fölényének megőrzése, „függetlenül attól, hogy Izrael hol landol az igazságügyi reformtörekvések tekintetében”.

Jeffries, aki a héten egy 24 képviselőházi demokrata képviselőből álló delegációt vezet Izraelbe, a demokráciát érő, mind az Egyesült Államokban, mind Izraelben érzékelt kihívásokról is nyilatkozott.

„A demokrácia kapcsán erős kötelékek kötnek össze bennünket. Fontos, hogy egy olyan időszakban, amikor mindkét országunknak azzal az aggodalommal kell szembenéznie, hogy demokráciáink szövetét aláássák, mindketten megerősödve, nem pedig meggyengülve kerüljünk ki ebből az időszakból”

– mondta Jeffries.

Megjegyezte azt is, hogy az izraeli tüntetések „az élénk demokrácia jelei”.

Jeffries leszögezte, hogy a Demokrata Párt egyes progresszív tagjainak álláspontjával kapcsolatos aggodalmai dacára továbbra is támogatni fogja Izraelt.

„A Képviselőházban a Demokrata Párt továbbra is Izrael mellett fog állni, hogy fenntartsa a két ország közötti különleges kapcsolatot és támogassa Izrael jogát a zsidó nép hazájaként és zsidó demokratikus államként való létezéshez. Pont. Pont.”

Afroamerikai frakcióvezetője lett a demokratáknak

Hakeem Jeffries az első színesbőrű politikus ebben a posztban. Nancy Pelosit váltja.

Jeffries hozzátette, hogy

a párt „továbbra is ki fog tartani acélszilárdságú elkötelezettsége mellett, hogy gondoskodjon Izrael biztonságáról és védelméről”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn jeruzsálemi irodájában fogadta a törvényhozók csoportját.

Megköszönte a demokratáknak az antiszemitizmus és az Izraelt „apartheid-államnak” nevező hamis vádak elleni harcot, valamint azt, hogy támogatják Izrael biztonságát.

Netanjahu személyesen is köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és kormányának „a béke körének kiterjesztésére tett erőfeszítéseiért”.

Az AIPAC elnöke, Michael Tuchin szintén részt vett a Netanjahuval való találkozón. Az e heti utazást az AIPAC-hoz kapcsolódó nonprofit szervezet, az Amerikai Izraeli Oktatási Alapítvány szervezi. A 118. kongresszus során ez a második ilyen út a zsidó államba, amelyet egy demokrata küldöttség tesz, és amelyet a marylandi Steny Hoyer, a képviselőház korábbi többségi vezetője is vezet.

Jókora demokrata párti küldöttség érkezett Izraelbe

Az AIPAC Izrael-barát lobbiszervezet fedezi minden költségüket.