Börtönre ítéltek egy iráni filmrendezőt rendszerellenesség miatt

Saeed Roustayi rendező és Javad Norouzbeigi producer tavaly Cannes-ba utazott, hogy bemutassa a „Leila testvérei” című filmet, amely a fesztivál nagydíjáért, az Arany Pálmáért versenyzett – írja a France 24. 

A film középpontjában egy család áll, amely a megélhetésért küzd, miközben Irán nemzetközi szankciókkal néz szembe, és olyan jeleneteket is tartalmaz, amelyek az iszlám köztársaságban zajló tüntetéseket mutatják be, amikor országos tüntetések sorozata rázta meg az országot.

A film azt is bemutatja, ahogy a biztonsági erők megverik az Irán gyengélkedő gazdasága ellen tiltakozó tüntetőket, ami már eddig is tömeges tiltakozásokat és a biztonsági erők véres, több száz halálos áldozatot követelő fellépését váltotta ki. A filmben szereplő család elveszíti minden megtakarítását az iráni riál valuta gyors leértékelődése miatt, amivel az irániak országszerte évek óta együtt élnek.

Ráadásul az öregedő pátriárka, aki a személyes dicsőség esélyéért felhalmozza családja vagyonát, és nyomorba kényszeríti őket, az iráni teokrácia allegóriájának tekinthető.

A „Leila testvérei” nem kapta meg a hőn áhított Arany Pálmát, de végül két másik díjat nyert Cannes-ban. A teheráni hatóságok azonban nem jelölték a filmet az Oscar-díjra a neves francia filmfesztiválon elért sikere ellenére, amit Roustayi később közzétett megjegyzéseiben bírált.

Kedden az Etemad újság arról számolt be, hogy a teheráni forradalmi bíróság hat hónap börtönbüntetésre ítélte a két férfit „rendszerellenes propaganda” készítése miatt.

A férfiak „az ellenforradalmi mozgalommal összhangban mutatták be a filmet … hírnévhajhászás céljából, hogy tápot készítsenek és fokozzák az iráni vallási szuverenitás elleni médiaháborút”

– állt a bírósági határozatban a reformisták által vezetett teheráni Etemad című lap szerint.

A bíró a börtönbüntetésből 10 nap kivételével az összeset felfüggesztette a következő öt évre – írta az újság. A férfiakat azonban ez idő alatt a filmezéstől és a szakmabeliekkel való kapcsolattartástól is eltiltják, valamint „a nemzeti és erkölcsi érdekek megőrzése mellett” kötelező filmkészítő tanfolyamon kell részt venniük. Az ítélet ellen fellebbezni lehet.

Más nagyobb iráni médium nem számolt be az ítélethirdetésről, és az Etemad nem magyarázta meg, hogyan jutott információihoz.

Az iráni forradalmi bíróságok zárt ajtók mögött folytatnak tárgyalásokat az iráni kormányt fenyegető állítólagos veszélyek miatt, és szinte minden olyan ügyet tárgyalnak, amelyben nyugati kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított van, vagy kémkedés vádjával néznek szembe.

Szabadon engedték a tüntetések miatt fogva tartott iráni színésznőt

Irán egyik legismertebb színésznőjét, Taraneh Alidúsztit azért vették őrizetbe, mert többször bírálta az ország vezetését, támogatásáról biztosította a tüntetők követeléseit.