Ismét izraeli katonákra támadtak palesztin fegyveresek

Az izraeli hadsereg tűzharcban agyonlőtt két palesztint Jerikónál egy éjjeli razziáján – jelentette a helyi média kedden.

Az izraeli biztonságiak beszámolója szerint a két palesztin fegyveres az izraeli erőkre lőtt, melyek egy körözött palesztin letartóztatására hatoltak be a menekülttáborba.

A 16 éves Kuszaj Omar Szulejman al-Waldzsi, és a 25 éves Mohammed Ribihi Nadzsum vesztette életét az Akabat Dzsaber nevű, Jerikó melletti menekülttáborban kitört összecsapásban a palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Az izraeli egységek kedden nyolc palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában, s eközben több esetben erőszakot is kellett alkalmazniuk. Hétfőn késő este palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a Ciszjordánia északi részén, Dzsabed városból egy közeli katonai állásra, négy napon belül harmadszor. Előzőleg, vasárnap és pénteken is célba vették ugyanezt az őrhelyet, de nem okoztak sérüléseket.

Palesztin terrortámadás Júdeában

A támadó áldozatai 14 és 40 év közötti férfiak, kettőnek az állapota súlyos.

Az elmúlt másfél évben jelentősen megnőtt Ciszjordániában az erőszakos cselekmények száma.

Idén 26 izraeli vesztette életét, és többen súlyosan megsebesültek az Izraelben és Ciszjordániában végrehajtott palesztin terrortámadásokban. Az izraeli biztonsági erőkkel vívott tűzharcokban, illetve fegyveres terrortámadások során 171 ciszjordániai palesztin vesztette életét ebben az időszakban.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Még épp időben: veszélyes terroristákat likvidált az IDF

A terroristák éppen úton voltak, hogy egy merényletet kövessenek el.