Palesztin terrortámadás Júdeában

Kedden egy biztonsági őrnek öltözött palesztin lőfegyverrel megsebesített hat izraeli civilt egy gyorsétteremnél, illetve egy bevásárlóközpont előtt.

Az incidens a Jeruzsálemhez közeli, mintegy negyvenezer lakosú Maálé Adumimban történt.

A közelben tartózkodó, szolgálaton kívüli rendőr lövések hangjára lett figyelmes, a helyszínre sietett, ahol – a rendőrségi beszámoló szerint – a palesztin férfi őt is célba vette. A rendőr is fegyvert rántott, és lelőtte a támadót.

A támadó áldozatai 14 és 40 év közötti férfiak, kettőnek az állapota súlyos – közölte egy mentőtiszt.

A történtekről hangfelvétel készült, a közösségi médiában közzétett felvételen a férfi azt kiabálja, hogy „meghal Allah kedvéért”, valamint azt kéri, hogy a támadás elkövetőjeként semmilyen csoport ne jelentkezzen.

Elkövetőként egyetlen szervezet sem jelentkezett, de a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek „hősiesnek” nevezték a támadást.

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint a támadó a 20 éves Muhannad al-Mazraa volt, Azaríja városból.

Tavaly tavasz óta fellángolt a palesztin erőszak Júdea-Szamáriában. Palesztin fegyveresek egyre gyakrabban támadnak izraeli telepesekre, amire válaszul az izraeli hadsereg rajtaütéseket hajt végre arab településeken merénylők után kutatva, és ezekből sokszor tűzpárbaj robban ki. Ezekben az incidensekben csak az idén 23 izraeli, egy ukrán és egy olasz ember halt meg, valamint 150-nél is több palesztin.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Izraeli családdal akart végezni egy palesztin terrorista

A családapa és két lánya is megsérült az aljas támadásban.