Kitörölték Harry Potter szerzőjét a Harry Potter-kiállításról

Egy seattle-i múzeum gender-kritikus nézetei miatt kitörölte JK Rowlingot a Harry Potter-kiállításáról.

A Washington állambeli Popkultúra Múzeuma (MoPOP) nekiment a híres írónőnek, és azzal vádolta, hogy „szuper gyűlölködő és megosztó” véleményeket vall.

A múzeumban továbbra is ki vannak állítva Harry Potter-emléktárgyak, de a franchise szerzőjének minden említését eltüntették.

Rowlingot a transzneműséggel kapcsolatos nézetei miatt bírálják, miután azt állította, hogy a nőket nem szabadna eltörölni, mivel igenis létezik biológiai nem.

A kiállítás projektvezetője, Chris Moore — aki maga is transznemű –, megerősítette, hogy a múzeumban többé nem lesznek Rowlingra utaló utalások.

Moore szombaton egy hosszú blogbejegyzésben védte meg döntését, miszerint eltávolít minden utalást az 58 éves Rowlingra.

‘Van egy bizonyos hideg, szívtelen, örömszívó lény a Harry Potter világában, aki ezúttal valójában nem egy Dementor’

– írta az 1400 szavas bejegyzésben.

‘Szívesen csatlakoznánk az internetes elmélethez, miszerint ezek a könyvek valójában szerző nélkül íródtak, de ez a bizonyos személy egy kicsit túlságosan is hangos a szuper gyűlölködő és megosztó nézeteivel ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket.

„Ne aggódj, te leszel a következő” – halálosan megfenyegették J.K. Rowlingot

A Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott, miután írótársa, Salman Rushdie megkéseléséről tweetelt.

Moore azzal magyarázza az eltörlést, hogy

„A kurátorok egyelőre úgy döntöttek, hogy minden műtárgyát eltávolítják ebből a galériából, hogy csökkentsék a hatását. Ez nem tökéletes megoldás, de ez az, amit rövid távon meg tudtunk tenni, miközben meghatározzuk a hosszú távú gyakorlatot.”

Rowlingot 2018-ban iktatták be a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába, ami egy évvel azelőtt történt, hogy először nyilvánosan kifejtette a transzproblémákkal kapcsolatos nézeteit.

A múzeum a Harry Potter-könyveket „szeretettnek” nevezte, és megosztott egy három bekezdésből álló életrajzot az akkori irodalmi eredményeiről.

Moore azonban azzal vádolta a szerzőt, hogy a könyvekben „faji sztereotípiákat”, „kövér-szégyenítést” és az „LMBTQIA+ reprezentáció hiányát” alkalmazott.

‘Felismertük, hogy [Rowling] problémás, ezért a műtárgyakat a szerző említése és képe nélkül látják majd”

– zárta le a témát.

A nők eltörlése

Egyre többen tesznek úgy, mintha a „nő” definiálása valami legendabeli rejtvény lenne, amit a mesével ellentétben még a legbölcsebb pásztorfiú sem tud megoldani. Hajdú Tímea írása.