Nigeri puccsistákkal egyezkedik az amerikai diplomácia

Niameybe érkezett az amerikai külügyi tárca politikai ügyekért felelős államtitkára, Victoria Nuland, aki hétfő este a nigeri junta több magas rangú parancsnokával is egyeztetett, azonban nem találkozhatott személyesen a puccs során elmozdított Mohamed Bazoum elnökkel.

Nuland újságíróknak adott telefonos interjújában „nagyon őszintének és olykor nehéznek” nevezte az egyeztetést, melyen a CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint részt vett a nigeri hadsereg új parancsnoka, Moussa Salaou Barmou is, ám nem jelent meg Abdourahamane Tiani tábornok, a puccs vezetője.

Nuland elmondta: több megoldási javaslatot tárt a felek elé annak érdekében, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet Nigerben, ám hozzátette, nem biztos benne, hogy ajánlatait megfontolják.

„Meglehetősen nyíltak vázolták elképzeléseiket, melyek nem igazán az alkotmányos rend támogatása felé mutatnak”

– ismerte el az államtitkár, hozzátéve:

reméli mindazonáltal, hogy a junta „tartja magát a nyitott kapuk diplomáciájához”.

Kiemelte, hogy az egyeztetés során figyelmeztetett, a demokratikus rend helyreállításáig Washington nem indítja újra a Niameynek szánt támogatásokat.

Emellett kitért a szomszédos Maliban már aktív Wagner orosz katonai magáncégre is, hangsúlyozva: a puccsisták „tisztában vannak a nigeri szuverenitásra leselkedő veszélyre, ha meghívják őket (az országba)”.

Hozzátette, bár személyesen nem találkozhatott a tisztségéből elmozdított Bazoummal, sikerült vele telefonon beszélnie, hogy az ő szemszögéből is meghallgassa az eseményeket.

Tiani hétfőn fogadta Mali és Burkina Faso küldöttségét. A két szomszédos állam, ahol korábban szintén a hadsereg ragadta magához a hatalmat, támogatásáról biztosította a nigeri puccsisták vezetőjét.

Abdoulaye Madga mali területvédelmi miniszter „Mali és Burkina Faso aktív, hatékony és teljes körű részvételéről” biztosította Tiani tábornokot „az ECOWAS Niger elleni támadása esetén a legitim védelmi műveletek során”.

A nigeri katonai junta a nap folyamán megtagadta a beutazást az ENSZ, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), valamint az Afrikai Unió tárgyalóküldöttségétől.

Az ECOWAS vasárnapig szabott határidőt a házi őrizetben tartott Mohamed Bazoum szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére. Ellenkező esetben – figyelmeztetett – a juntának akár katonai beavatkozással kell szembenéznie.

Az országcsoport kedden rendkívüli csúcstalálkozót tervez Abujában, Nigéria fővárosában, hogy a további lépésekről döntsön. Tagállamai a hétvégén ismertették egy lehetséges katonai beavatkozás terveit. A francia RFI rádió kedden arról számolt be, hogy az elképzelések között egy 25 ezer fős katonai erő szerepel. Nigéria mellett Benin, Szenegál és Elefántcsontpart mutatkozott hajlandónak az akcióban való részvételre.

Szijjártó: folyamatosan romlik a biztonsági helyzet a Száhel-térségében

A magyar külügyminiszter szerint egyre nagyobb az esélye egy külső katonai beavatkozásnak.