A brit belügyminiszter: az iráni Forradalmi Gárda a legnagyobb fenyegetés

A belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Királyság nemzetbiztonságára.

Suella Braverman aggódik amiatt, hogy a csoport fokozza tevékenységét, és aggasztják a hírszerzési jelentések, amelyek szerint iráni kémek megpróbálnak szervezett bűnbandák tagjait toborozni, hogy lecsapjanak a rezsim ellenfeleire.

„Az iráni fenyegetés az, ami a leginkább aggaszt minket”

– mondta a belügyminiszterhez közel álló forrás a The Sunday Timesnak.

„Ez nagy probléma, mert sokkal agresszívabbak és egyre nagyobb az étvágyuk. Nagyon védekezőek bárkivel szemben, aki megkérdőjelezi a rendszerüket, és egyszerűen ki akarják irtani azt. Fokozzák az agitációjukat.’

Februárban Tom Tugendhat akkori biztonsági miniszter azt mondta a parlamentnek, hogy az iráni kormány áll 15 hiteles fenyegetés mögött, amely brit állampolgárok vagy az Egyesült Királyságban élő személyek megölésére vagy elrablására irányult alig több mint egy év alatt.

A múlt hónapban az Egyesült Királyság elutasította az iráni Iszlám Forradalmi Gárda terrorista csoportként való betiltására irányuló felhívásokat, és inkább kiterjesztette azokat a kritériumokat, amelyek alapján a támogatók és a vállalatok szankciók alá vonhatók.

Az új szankciórendszer először teszi lehetővé a miniszterek számára, hogy ne csak Iránban, hanem az Egyesült Királyságban folytatott tevékenységük miatt is szankcionálhassanak magánszemélyeket.

A Külügyminisztérium attól tart, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda terrorista csoporttá nyilvánítása tartósan károsíthatja a diplomáciai kapcsolatokat.

A Sunday Times részleteket hozott nyilvánosságra az Iráni Iszlám Köztársaság és egy nyugat-londoni ex-metodista templomban működő diákszervezet közötti szoros kapcsolatról.

Az Iszlám Diákok Egyesülete Khomeini ajatollah vallási és politikai filozófiájának támogatására jött létre, jelenleg kormányzati tisztviselőkkel és keményvonalas klerikusokkal folytatott megbeszéléseknek ad otthont.

A szövetség belső választásait az ország legfőbb vezetőjének, Ali Khamenei ajatollahnak a vallási képviselői is figyelemmel kísérik.

Januárban Mohammad Hussain Ataee, az egyesület korábbi elnöke, a Bradfordi Egyetem mesterszakos hallgatója részt vett egy teheráni konferencián, ahol a 84 éves Khameneivel beszélgetett.

2020 októberében a csoport megosztott egy posztot a legfelsőbb vezetőtől, amelyben ez állt: „Miért bűn a holokauszttal kapcsolatos kétségek felvetése?”.

Az egyesület olyan tartalmakat is közzétett, amelyekben Irán szerepét dicsérte a „globális cionizmus” aláásásában „a mártíromság, az áldozathozatal [és] az ellenállás gondolatainak terjesztésével”.

Az egyesület a Kanoon Towhidban, egy Hammersmithben található régi templomban tart rendezvényeket, amelynek oltárán Khomeini ajatollah portréja, valamint az iszlám köztársaság zászlaja látható.

Forrás: Daily Mail