Már megint Amerikát kritizálta a palesztin külügyér

A palesztin külügyminiszter csütörtökön bírálta az amerikai kormányt, mely szerinte tétlenül nézi az izraeli-palesztin viszony elmérgesedését, és hangsúlyozta: a palesztin hatóság felül fogja vizsgálni, hogy a maga részéről milyen szerepet szánjon Kínának a Közel-Keleten.

„Azt hittük, Joe Biden amerikai elnök szakítani fog elődje, Donald Trump politikájával, de úgy tűnik, ha Palesztináról van szó, nem ez a helyzet”

– jelentette ki Rijád al-Malki a külföldi tudósítók szakmai szervezetének (Foreign Press Association, FPA) adott interjújában.

A miniszter úgy véli, a Biden-kormány „túlságosan óvatosan nyúl” a júdea-szamáriai zsidó települések bővítésének kérdéséhez, és nem érdekli az sem, hogy az izraeli hadsereg a korábbinál gyakrabban hajt végre rajtaütéseket a palesztin területeken, és hogy ezek egyre több palesztin halálát okozzák.

Hozzátette: Joe Biden még mindig nem vont vissza több olyan rendelkezést a térséggel kapcsolatban, amelyet a Trump-kormány hozott meg, például nem nyitotta újra a kelet-jeruzsálemi konzulátust, és nem tette lehetővé a washingtoni palesztin konzulátus újranyitását sem.

„Ha Palesztináról van szó, az amerikai kormány gyenge”

– fogalmazott.

Washington teljes gőzerővel dolgozik a szaúdi-izraeli békén

The New York Times szerint azonban még komoly akadályok állnak a megegyezés útjában.

Amerikai béketeremtő kísérletek híján a palesztin fél a maga részéről felül fogja vizsgálni Kína – mint „a világ egyik alternatív diplomáciai ereje” – szerepét – tette hozzá

„Ha lesznek béketárgyalások, bár ezt kétlem, miért ne vonnánk be Kínát is?”

– tette fel a kérdést Malki.

Mahmúd Abbász palesztin elnök júniusban Pekingben járt, és megbeszélést folytatott az ország elnökével, Hszi-Csin-pinggel is, egyebek között a kétállami megoldásról, amelynek lényege, hogy Izrael mellett megalakulna egy palesztin állam is.

A szaúdi-izraeli kapcsolatok esetleges normalizálódására vonatkozóan, amelyet az Egyesült Államok szorgalmaz, a miniszter azt mondta: reméli, „a szaúdiak nem engednek a Biden-kormány semmiféle nyomásának vagy megfélemlítésének. Hozzátette, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvétele „példátlanul jó helyzetbe hozná Izraelt”.

Amerikai képviselőház: Izrael nem rasszista és nem apartheid állam

Még szép! Csak kilenc képviselő nem ért ezzel egyet, mindegyikük demokrata.