Amerikai képviselőház: Izrael nem rasszista és nem apartheid állam

Az amerikai képviselőház 412-9 arányban megszavazta az antiszemitizmust elítélő és Izraelt támogató határozatot. A kilenc ellenszavazat mind demokrata oldalról érkezett.

Az amerikai képviselőház kedden elsöprő többséggel megszavazta az antiszemitizmust elítélő és azt kimondó határozatot, hogy Izrael nem rasszista állam – jelentette az NBC News.

A szavazás 412-9 arányban zajlott, 195 demokrata és az összes republikánus igennel szavazott. A nem kötelező érvényű állásfoglalásra összesen kilenc ellenszavazat érkezett, mind olyan demokrata képviselőktól, akik közül többen korábban „apartheidállamként” ítélték el Izraelt.

Az állásfoglalás a republikánusok válasza volt Pramila Jayapal demokrata párti képviselőnőre, aki a hétvégén „rasszista államnak” nevezte Izraelt, majd visszavonta megjegyzéseit, és kijelentette, hogy azokat Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányának címezte.

A keddi szavazás előtt Jayapal nem volt hajlandó hosszasan kommentálni a republikánus párt erőfeszítéseit, csak „nevetségesnek” nevezte azt.

Az August Pfluger republikánus képviselő által jegyzett állásfoglalás nem említi név szerint Jayapalt, de egyértelműen a közelmúltbeli megjegyzéseit veszi célba – jegyezte meg az NBC News.

Kimondja, hogy a kongresszus szerint

„Izrael Állam nem rasszista vagy apartheid állam”, hogy „a kongresszus elutasítja az antiszemitizmus és az idegengyűlölet minden formáját”, és hogy „az Egyesült Államok mindig Izrael szilárd partnere és támogatója lesz”.

Biden végre hajlandó találkozni Netanjahuval

De nem a Fehér Házban.