Az európai szekuláris zsidók fele nem zsidóval házasodik

A zsidó élet összetett valóságának tekintett vegyesházasságok kérdése felveti azt a kérdést, hogy a közösségeknek hogyan kellene kezelniük a ezek következményeit, beleértve a vegyesházasságban élő zsidók utódainak és házastársainak bevonását a közösségi életbe.

Az Institute for Jewish Policy Research (JPR) új, drámai jelentése a zsidó vegyesházasságok arányának világába hatolt be, rávilágítva a zsidó vezetők és a politikai döntéshozók egyik legfontosabb problémájára világszerte. A „Zsidók és nem zsidók vegyesházassága: a globális helyzet és annak jelentősége” című jelentés a vegyesházasságok gyakoriságát vizsgálja a globális zsidó népesség több, mint 95%-át lefedő országokban. Ezen túlmenően az adatokat a zsidó termékenységi rátákkal kontextusba helyezi, hogy felmérje a vegyesházasság veszélyét a zsidó közösségek fenntarthatóságára világszerte.

Dr. Daniel Staetsky, a JPR európai demográfiai csoportjának vezető kutatója és igazgatója írta az átfogó jelentést, amely a zsidó közösségekben a vegyesházassággal kapcsolatos néhány fontos felismerést hoz felszínre. A legfontosabb megállapítások között szerepelnek:

  1. A vegyesházasság globális elterjedtsége: A jelentésből kiderül, hogy a vegyesházasság általános előfordulási aránya világszerte 26%. Azonban éles különbség van Izrael között, ahol a vegyesházasodási arány viszonylag alacsony, 5%, és a zsidó diaszpóra között, ahol ez az arány eléri a 42%-ot.
  2. A tradicionalizmus hatása: A jelentés megállapítja, hogy a legalacsonyabb vegyesházasodási arányú zsidó népességekben a legmagasabb a tradicionalizmus. Úgy tűnik, hogy a vallásosság és a zsidó örökséghez való erős kötődés erős visszatartó erővel hat a vegyesházassággal szemben.
  3. A vegyesházasságok Európában és az Egyesült Államokban: A szekuláris vagy „csakúgy zsidó” zsidók Európában és az Egyesült Államokban mutatják a legnagyobb arányban a vegyesházasságot. Az Egyesült Államokban a szekuláris zsidók közel 70%-a, Európában pedig közel 50%-a nem zsidóval házasodott.
  4. A vegyesházasságot befolyásoló tényezők: A jelentés szerint az olyan tényezők, mint a megfelelő zsidó partnerek elérhetősége viszonylag kisebb szerepet játszanak a tradicionalizmushoz képest, amikor a különböző országok közötti vegyesházasodási arányokat hasonlítjuk össze.
  5. Különböző minták Európában: A jelentésből kiderül, hogy a diaszpóra közösségeinek a körében a legmagasabb (Lengyelország) és a legalacsonyabb (Belgium) vegyesházasodási arány Európában található.
  6. Amerikai zsidók és a vegyesházasság: Bár az amerikai zsidókat gyakran magas vegyesházasodási arányokkal hozzák összefüggésbe, valójában az amerikai zsidók a vegyesházasodási gyakoriság globális spektrumának a közepén helyezkednek el.
  7. A vegyesházasodás és a termékenység kölcsönhatása: Miközben a vegyesházassági arányok idővel növekedtek az Egyesült Államokban, a jelentés megállapítja, hogy ezt a tendenciát némileg ellensúlyozza a növekvő haredi és ortodox népesség. Európában a helyzet az idő előrehaladtával stabilabbnak tűnik.
  8. Termékenység: A jelentés kiemeli, hogy a vegyesházasságok hatását a zsidó népesség mai tendenciáira beárnyékolja a termékenységi arányok jelentősége. Az alacsony termékenység a diaszpórában élő zsidó közösségek számára komoly aggodalomra ad okot, míg Izrael továbbra is kivétel marad a viszonylag magas termékenységi rátával.

Vegyesházasság és asszimiláció okozhatja a zsidó közösségek vesztét

„Nem alapozhatjuk továbbra is a zsidó életet kizárólag az antiszemitizmusra és a holokauszt emlékezetére”- szögezte le az Európai Zsidó Kongresszus elnöke.

A demográfiai folyamatok és tendenciák megértése a közösségek fejlődésében

Dr. Jonathan Boyd, a JPR ügyvezető igazgatója hangsúlyozta a jelentés megállapításainak fontosságát:

„A demográfiai folyamatok és tendenciák megértése a közösségfejlesztési munka alapvető eleme, és túlságosan gyakran figyelmen kívül hagyják a közös jövőnk tervezésénél.”

A jelentés árnyalt képet fest a vegyesházasságról, jelezve, hogy az nem monolitikus jelenség. Ehelyett jelentősen eltér az egyes régiókban, és nagyban befolyásolja a zsidó közösségeken belüli tradicionalizmus és vallásosság. Bár a vegyesházasságot gyakran a zsidó közösségek fenntarthatóságát fenyegető potenciális veszélynek tekintik, a jelentés kiemeli, hogy

az alacsony termékenységi ráta sokkal sürgetőbb kihívást jelent.

Azáltal, hogy a jelentés a vegyesházasságot a termékenység összefüggésébe helyezi, a demográfiai problémák kezelésének átfogóbb megközelítésére szólít fel. A politikai döntéshozókat és a közösségek vezetőit arra ösztönzik, hogy a közösségfejlesztésre és gyermekvállalásra irányuló stratégiák kidolgozásakor vegyék figyelembe mind a vegyesházasságok, mind a termékenységi arányszámok hatását.

A zsidó közösségek számára a jelentés megállapításai referenciaanyagként szolgálnak a kritikus politikai vitákhoz. A zsidó élet összetett valóságának tekintett vegyesházasság kérdése felveti azt a kérdést, hogy a közösségeknek hogyan kellene kezelniük a vegyesházasság következményeit, beleértve a vegyesházasságban élő zsidók utódainak és házastársainak bevonását a közösségi életbe.

Ezen túlmenően a tradicionalizmus újjáélesztését és a hagyományőrző programok mennyiségének növelését hangsúlyozó politikai forgatókönyv is vizsgálatra érdemes.

A zsidó közösségek példát vehetnek a haredi (ultraortodox) közösségekről, amelyek nemzetközi partnerkeresés és migráció révén támogatják a zsidók közötti házasodást,

és megfontolhatják, hogyan lehetne ezeket a módszereket a zsidó partnerek elérhetőségének növelésére adaptálni.

Emellett a közösségfejlesztés alapvető elemei a befogadás elősegítése és a zsidó intézmények szerepének feltárása a diaszpórában való termékenység támogatásában és ösztönzésében. A demográfiai realitások és tendenciák felismerése kulcsfontosságú az élénk és fenntartható zsidó jövő biztosításához.

Magyarországon a második a legmagasabb a vegyesházasságok aránya

Az első helyen Oroszország, a harmadikon a javarészt bevándorolt orosz zsidókból álló németországi közösség végzett a londoni Jewish Policy Research kutatóintézet felmérésében.