Vegyesházasság és asszimiláció okozhatja a zsidó közösségek vesztét

Dr. Ariel Musicant, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke szerint a zsidó diaszpóra számára a fő veszélyt a vegyesházasság jelenti.

„A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a zsidó diaszpórában a vegyesházasság és az asszimiláció a minden korábbinál magasabb szintet ért el”

– mondta Ariel Musicant, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke hétfőn az izraeli külügyminisztériumban.

„A vegyesházasság Európában 50%-os, az Egyesült Államokban pedig 75%-os. Ha ez a tendencia folytatódik, a zsidó diaszpóra nagy része egy-két generáción belül eltűnik. Más szóval a kis zsidó közösségek 50%-a fog eltűnni a következő 30-50 évben”.

Musicant a minisztérium által szervezett európai országok zsidó vezetői konferencián tette ezt a megjegyzést, amelyen 28 országból mintegy 40 zsidó közösség vezetője vett részt.

„A diaszpóra 125 éve építi és támogatja Izrael államot”

– mondta Musicant.

„Miközben ennek folytatódnia kell, jelentős paradigmaváltásra van szükség”.

Az EJC elnöke felszólította az izraeli és zsidó intézményeket, hogy „jelentősen növeljék a diaszpóra-zsidóságba történő befektetéseiket” háromféle módon.

Putyin miatt szankcionálják az Európai Zsidó Kongresszus oligarcháját

Az EJC (Európai Zsidó Kongresszus) egyik alelnöke Heisler András Mazsihisz elnök.

Ami az oktatást illeti, Musicant szerint

„szükség van zsidó iskolákra, vasárnapi iskolákra, tananyagokra és tanárokra. A gyerekek több mint 70%-ának zsidó iskolába kell járnia [és] európai zsidó tanárokat kell képeznünk Izraelben”

– mondta.

A második kérdés, amit felvetett, az volt, hogy

„minél több zsidót kell Izraelbe hozni”, és „növelni és újraindítani az olyan programokat, mint a Birthright Israel, a Masa Israel és a Limmud”.

Emellett Musicant elmondta, hogy szükségesnek érzi, hogy az izraeli kormány „kiterjessze vagy létrehozzon olyan programokat, amelyek a zsidó kultúrát, hagyományt és vallást elviszik a zsidó lakosság minden Izraelen kívüli rétegéhez”.

„Az asszimiláció ma a zsidó nép legnagyobb ellensége”

– mondta.

„Nem alapozhatjuk továbbra is a zsidó életet kizárólag az antiszemitizmusra és a holokauszt emlékezetére. Ha a zsidó életet Izraelen kívül is elő akarjuk mozdítani, akkor növelnünk kell a felzárkózást, és a zsidó tudást minél több zsidóhoz kell eljuttatnunk”.

Az izraeli Külügyminisztérium Európa Osztálya és a Diaszpóra és Vallások Osztálya által szervezett konferencián a résztvevők a diaszpórában élő zsidó életet érintő kérdéseket vitatták meg, mint például az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd az interneten, a zsidó életet korlátozó jogszabályok és a következő generáció. Szó esett továbbá Izrael Állam és az európai zsidó közösségek kapcsolatáról, valamint a Közel-Keleten zajló változásokról is.

Eli Cohen külügyminiszter elmondta a résztvevőknek, hogy

„a zsidó közösségekkel való kapcsolat a külügyminisztérium külképviseleteinek munkájának egyik alappillére szerte a világon. Örömmel látjuk vendégül az európai országok zsidó közösségeinek és szervezeteinek vezetőit a jeruzsálemi Külügyminisztériumban, és várjuk, hogy meghallgassuk Önöket a diaszpórában élő testvéreink előtt álló kihívásokról”.

Köves Slomó: Európában szinte csak itt nem kell mindennapos túlélési stratégia

Az EMIH vezető rabbijával készített exkluzív interjút az Index, melyben mesélt életútjáról, részletesen kifejtette kapcsolatát a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral.