Arnold Schwarzenegger díjat kap az antiszemitizmus elleni küzdelemért

„Senki, aki a gyűlölet könnyű útját választotta, nem jutott el az út végére, és nem mondta azt, hogy ‘ó, micsoda élet’. Nem. Ezek az emberek ugyanolyan nyomorultul halnak meg, mint ahogyan éltek” – mondta korábban Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger az antiszemitizmus elleni fellépéséért kapja meg a Los Angeles-i Holokauszt Múzeum „Bátorság-díját” – írja a The Jerusalem Post.

Schwarzenegger már többször felszólalt az antiszemitizmus és a bigottság más formái ellen, ezt a szokását nagyrészt osztrák gyökerei befolyásolják.

Schwarzenegger Ausztriában született, apja a második világháború alatt belépett a náci pártba, és megsebesült a leningrádi harcokban.

„Sokat beszéltem az apámról, és a megtört emberekről, akik körülvettek, amikor Ausztriában nőttem fel a második világháború után” – mondta Schwarzenegger egy márciusi videóban, amelyet a volt kaliforniai kormányzó a növekvő antiszemitizmusra reagálva tett közzé.

„Senki, aki a gyűlölet könnyű útját választotta, nem jutott el az út végére, és nem mondta, hogy „ó, micsoda élet”. Nem. Ezek az emberek ugyanolyan nyomorultul halnak meg, mint ahogyan éltek”

– figyelmeztetett a volt kaliforniai kormányzó.

Schwarzenegger megrázó videóban figyelmeztet az antiszemitizmus veszélyeire

Beszédében, melyet Auschwitzban tett látogatása inspirált, a színész-testépítő-kormányzó náci apját hozza fel elrettentő példaként.

„Amikor végigsétáltam azon a táboron Auschwitzban, és beleképzeltem magam azoknak az embereknek a helyébe, akiket a gázkamrákba tereltek, az borzalmas volt. Életem egyik legsötétebb pillanata volt.

De ebben a sötétségben egy nő, aki túlélte Auschwitz borzalmait, segített megtalálni a fényt”

– mondta Schwarzenegger.

„Egy kis időt töltöttem vele. Csodálatos beszélgetés volt. Azt mondta nekem, hogy a nácik városokat és országokat tudtak meghódítani. Elvehették a szabadságát, a barátait, a családját, sőt az életét is.

De az elméjét soha nem tudták meghódítani. Micsoda erő volt abban a nőben.”

Schwarzenegger a díjat a Los Angeles-i Holokauszt Múzeum 15. éves gáláján veszi át november 6-án a Beverly Hills Hotelben.

„[Schwarzenegger] személyes elkötelezettsége az antiszemitizmus és a szélsőségesség elleni küzdelem iránt, valamint vezető szerepe nagyban hozzájárult ahhoz, hogy számos szakértő javasolta őt a kérdéssel foglalkozó testületnek” – áll a múzeum közleményében, amelyben a volt kormányzó kitüntetéséről szóló döntést magyarázzák.

Családja náci múltjáról mesélt Arnold Schwarzenegger

A világhírű színész a CNN-nek adott interjút, amelyben beszélt az antiszemitizmusról és családja náci múltjáról is.