Családja náci múltjáról mesélt Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger világhírű színész és Kalifornia volt kormányzója a CNN-nek adott interjút, amelyben beszélt az antiszemitizmusról és családja náci múltjáról.

A színész még korábban a Dél-kaliforniai Egyetemen tartott egyik fórumon azt nyilatkozta, hogy „náci apával született”. Amikor Dana Bash, a CNN munkatársa erről kérdezte, így válaszolt:

„Az apámat, és sok más millió embert is beszippantott a gyűlöletrendszer, hazugságok és csalás révén. Láthattuk, hogy ez hova vezet”

mondta.

Schwarzenegger elmagyarázta az antiszemitizmussal szembeni ellenszenvének forrását is.

„Első kézből láttam, mennyire megtörtek ezek az emberek. Milyen atrocitások történtek. Hány millió embernek kellett meghalnia, és aztán vesztesként végezték…

Schwarzenegger a kijelentette, hogy nem tudja, mi az oka a gyűlölet és az antiszemita erőszak közelmúltbeli növekedésének, de felszólított, hogy találják meg a módját annak letörésére.

Az auschwitzi emlékhelyre zarándokolt Arnold Schwarzenegger

Az amerikai színész mécsest gyújtott és holokauszt-túlélővel is beszélgetett.

„Szerintem teljesen világos, hogy minél liberálisabbak vagyunk a társadalmi kérdésekben” – tette hozzá – „annál inkább azt látjuk, hogy a másik oldal egyre dühösebbé válik, és általában egyre több a gyűlölet” – mondta.

„Nagyon sok ember dühös. Nem csak a fehérek dühösek a feketékre és az emberek a zsidókra”

– tette hozzá.

Márciusban a volt kormányzó közzétett egy videót, amelyben apja generációjának nácijait „veszteseknek” nevezte, akik „olyan útra tévedtek, amely nyomorúsággal végződött”.

A videóban a színész és volt kaliforniai kormányzó elmondta, hogy apja, aki náci párttag volt, a háború után megtört ember lett, aki az alkoholhoz fordult. Figyelmeztette az embereket továbbá, hogy „soha nem volt sikeres mozgalom, amely a gyűlöleten alapult”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Schwarzenegger megrázó videóban figyelmeztet az antiszemitizmus veszélyeire

Beszédében, melyet Auschwitzban tett látogatása inspirált, a színész-testépítő-kormányzó náci apját hozza fel elrettentő példaként.