A szépségszalonok után a hangszereket vették célba a tálibok

A tálibok hangszereket égettek el Afganisztánban, azt állítva, hogy a zene „erkölcsi romlást okoz” – számolt be a BBC News. 

Több ezer dollár értékű zenei felszerelés vált füstté egy máglyán szombaton a nyugati Herat tartományban.

A tálibok 2021-es hatalomátvételük óta számos korlátozást vezettek be, többek között a nyilvános zenélésre vonatkozóan.

Ahmad Sarmast, az Afganisztáni Nemzeti Zenei Intézet alapítója „kulturális népirtáshoz és zenei vandalizmushoz” hasonlította tetteiket.

A Heratban felgyújtott tárgyak között volt egy gitár, egy harmónium és egy tabla – egyfajta dob -, valamint erősítők és hangszórók is, az interneten található képek szerint. Ezek közül sokat a város esküvői helyszíneiről foglaltak le.

A zene minden formája ki volt tiltva a társadalmi összejövetelekről, a televízióból és a rádióból, amíg a tálibok hatalmon voltak Afganisztánban a 90-es évek közepétől 2001-ig.

Az ezt követő két évtizedben virágzott a zenei élet, de a tálibok 2021 augusztusában bekövetkezett visszatérése sok zenészt arra késztetett, hogy elhagyja az országot. A még mindig az országban tartózkodó énekesek és zenészek a jelentések szerint veréseknek és diszkriminációnak vannak kitéve.

Az elmúlt két évben a tálibok az iszlám törvények szigorú értelmezése alapján további súlyos korlátozásokat vezettek be.

A tizenéves lányoknak és nőknek megtiltották az iskolai és egyetemi tantermek, tornatermek és parkok látogatását is.

A múlt héten a tálibok utasítására az ország összes fodrász- és szépségszalonját bezárták, miután iszlámellenesnek ítélték őket.

Ezernél is több civilt gyilkoltak meg, amióta az USA elmenekült Afganisztánból

A fegyveres támadások száma viszont drámai mértékben csökkent a tálibok 2021 augusztusi hatalomátvétele óta.