Tórát akart égetni egy vélhetően mentálisan beteg svéd nő

Az 50 éves nő, akinek feltehetően mentális problémái vannak, egy üres papírlapot égetett el, és kijelentette, hogy az „a tartalom nélküli svéd rendszer szimbóluma” – számolt be az esetről a The Times of Israel.

Amikor a nő a stockholmi rendőrséghez benyújtotta a tiltakozás megtartására vonatkozó kérelmét, azt mondta, hogy az a „gyermekek jogainak szisztematikus megsértéséről szól Svédországban”. Egyelőre nem világos, hogy ehhez miért egy Tórát választott tüntetése kellékéül.

Az elmúlt hetekben ez volt a második Tóra-égetés, amelyet az utolsó pillanatban lemondtak.

Órákkal a nő akciója előtt Eli Cohen külügyminiszter felhívta svéd kollégáját, Tobias Billströmöt, és közölte vele, hogy a tervezett égetés ártana a két ország közötti kapcsolatoknak.

A svéd nő akciója az izraeli nagykövetség előtt.

A svéd tisztviselőket az elmúlt hetekben többször is bírálatok érték, amiért számol alkalommal jóváhagytak különböző tiltakozó rendezvényeket, amelyeken szent könyveket – főként Koránokat – gyaláztak meg. Svédország kijelentette, hogy bár nem helyesli az akciókat, a véleménynyilvánítás és a tiltakozás szabadságát szentnek tartja.

Pénteki nyilatkozatában Cohen azt mondta, hogy

„elborzasztja a Tóra Svédországban történő elégetésével kapcsolatos újabb fenyegetés”, és a szent könyvek megrongálásával kapcsolatos tiltakozások betiltását sürgette.

Billström közölte Cohennel, hogy az ilyen cselekmények ellentétesek a svéd értékekkel, és hogy megvizsgálja az alkotmányos változtatásokat, amelyek megakadályozhatják az ilyen incidenseket.

Egyes hírek szerint a hónap elején magas rangú svéd tisztviselők közölték izraeli kollégáikkal, hogy azon dolgoznak, hogy betiltsák a vallási szövegek elégetését, de hangsúlyozták, hogy bármilyen ilyen változtatás végrehajtása időbe telik.

Svéd Korán-égetés: Európai rabbik kérik az alkotmány megváltoztatását

Az Európai Zsidó Szövetség levélben fordult a svéd királyhoz és kormányhoz.