Svéd Korán-égetés: Európai rabbik kérik az alkotmány megváltoztatását

Az Európai Zsidó Szövetség levélben fordult a svéd királyhoz és kormányhoz.

A héten a svéd hatóságok engedélyt adtak egy második tüntetésre, amelyen egy Koránt akartak elégetni (igaz, sikertelenül).

Egy héttel ezelőtt Izrael stockholmi nagykövetségénél egy hasonló incidens történt, amikor a svéd rendőrség engedélyezte a szent zsidó és keresztény szövegek elégetését Izrael stockholmi nagykövetsége előtt. Szerencsére a Tóra-égetésből nem lett semmi, és kiderült, hogy csak figyelemfelhívásnak szánták.

Az eseményekre reagálva Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke sürgősen levelet írt a svéd vezetőknek, amelyben elítélte mind az erőszakot, mind a svéd alkotmánnyal való visszaélést.

A rabbi csütörtökön elküldött levelében sürgette a svéd királyt, a kormányt és a hatóságokat, hogy foglalkozzanak a jogszabályaikban található kiskapuval, amely lehetővé teszi az ilyen megosztó akciókat.

„Muszlimként nem égetek el könyveket” – elmaradt a svédországi Tóra-égetés

A Tóra-égetésre készülő férfi azt is elmondta, hogy miért nem váltotta be fenyegetését.

Margolin szerint „egy alkotmányt úgy kell megalkotni, hogy az minden állampolgárt megvédjen. Egyértelmű, hogy ezek az égetések az alkotmányból származó kiváltságokkal való visszaélést jelentenek, és akiknek megosztó céljaik vannak ki is használják ezt”.

Ezt követően kifejtette, hogy az alapvető jogok gyakorlása során egyensúlyra van szükség:

„A szabadsághoz és a tiltakozáshoz való jog elsőrendű, de az soha nem sértheti más alapvető jogait, különösen a hitét és a hagyományait”

– írta.

„Együtt kell dolgoznunk az alkotmány módosításán, bezárva azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik, hogy Svédországban azok örüljenek, akik a viszály szításra és a megosztottságra törekszenek.”

Az incidensek felerősítették a szólásszabadságról és a vallási érzéketlenség lehetséges következményeiről szóló vitákat, és sokakat arra késztettek, hogy a növekvő feszültségek közepette párbeszédre és megértésre szólítsanak fel.

Újra lecsapott a svédországi Korán-égető

Az iraki származású keresztény férfi a kamerák előtt dekázgatott a Koránnal, majd megpróbálta felgyújtani azt.