Egyiptomban találkoztak az egymással rivalizáló palesztin frakciók

A múltbeli kudarcok és a júdea-szamáriai erőszak eszkalálódása miatt csekély várakozások mellett találkoztak a palesztin frakciók, hogy megbékéljenek egymással.

A palesztin frakciók vasárnap Egyiptomban találkoztak, hogy megvitassák a megbékélést egymás között.

A fő palesztin csoportok, a Fatah és a Hamász riválisok, amióta a Hamász 2007-ben erőszakkal szétverte az Abbászhoz hű erőket Gázában, és átvette az elszegényedett tengerparti enklávé irányítását

Mivel az eddigi megbékélési kísérletek kudarcot vallottak, az egynapos találkozóval kapcsolatos várakozások nem voltak magasak.

A Wafa hivatalos palesztin hírügynökség szerint a Földközi-tenger partján fekvő egyiptomi el-Alamein városában tartandó találkozón „a nemzeti egység helyreállításának és a megosztottság megszüntetésének módjait” vitatták meg.

A találkozóra a Júdea-Szamáriában (Ciszjordániában) elharapózó erőszak közepette kerül sor, ahol Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és a Fatah korlátozott önrendelkezést gyakorol. Izrael szinte minden éjjelente razziákat tart, hogy megpróbálja felszámolni a terrorizmust, különösen azokon a területeken, ahol Abbász biztonsági erői nincsenek jelen.

Erdogan asztalhoz ültette az egymás bukását kívánó palesztin vezetőket

A Hamász és a Palesztin Hatóság vezetője rögtön össze is különbözött az egyik témában.

A Palesztin Hatóság vezetése szerint az izraeli razziák aláássák saját biztonsági erőiket és gyengítik a hatalmukat.

A találkozón más palesztin vezetők is részt vettek, köztük Iszmail Haníje, a Gázai övezetet uraló terrorista csoport, a Hamász vezetője.

A Hamász számára a találkozó lehetőséget jelent arra, hogy megmutassa a gázaiaknak, hogy erőfeszítéseket tesz a szakadék áthidalására, még akkor is, ha végül semmi sem változik.

Az Izraellel folytatott harcokban központi szerepet játszó másik kulcsfontosságú csoport, az Iszlám Dzsihád bojkottálta a találkozót, hogy így tiltakozzon tagjai Palesztin Hatóság általi letartóztatása ellen.

Egyiptom évek óta közvetítőként próbál véget vetni a palesztin frakciók közötti belharcoknak.

Európai pénzek nélkül maradnak a palesztinok?

Határozott üzenetet küldött az Európai Parlament a palesztin vezetésnek.