Egyre több start-up hagyja el a start-up nemzet Izraelt

Egy új felmérés növekvő aggodalmakról árulkodik az izraeli techszektorban – olvasható a The Jerusalem Postban.

A Start-Up Nation Central, az izraeli technológiai ipar támogatására összpontosító szervezet által nemrégiben végzett felmérés rávilágított a technológiai ágazatot idén érő következményekre és a jövőre vonatkozó várakozásokra. A július 18-19-én végzett felmérésben start-up cégek, kockázati tőkealapok és technológiai befektetők vezetői vettek részt.

A felmérésben résztvevők értékes betekintést nyújtottak a jelenlegi helyzetbe, és abba, hogy miként látják a hazai helyzet hatását a vállalkozásukra. A felmérésben összesen 734 szakember vett részt, akik 521 vállalatot képviseltek.

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az izraeli start-up cégek jelentős része aktív jogi és pénzügyi intézkedéseket tesz a kockázatok mérséklésére.

A megkérdezett start-up cégek mintegy 68%-a mondta, hogy már tett intézkedéseket, beleértve a készpénztartalékok kivonását, székhelyük Izraelen kívüli áthelyezését, alkalmazottak külföldre költöztetését és elbocsátásokat.

Ezen túlmenően a vállalatok 22%-a számolt be arról, hogy készpénztartalékait Izraelen kívülre diverzifikálta, míg a befektetők 37%-a mondta, hogy a portfóliójában szereplő vállalatok készpénztartalékaik egy részét kivonták és külföldre helyezték át.

Ben Shapiro: A média túlreagálja az izraeli tünetéseket

Ben Shapiro szerint a média túlhangsúlyozza az igazságügyi reformintézkedések miatti izraeli tüntetéseket.

Ez az elmozdulás azt jelezte, hogy a vállalkozások és a befektetők egyre jobban aggódnak a folyamatos zavargások lehetséges következményei miatt.

A vállalatok mintegy 8%-a mondta, hogy már megkezdte a székhelyének Izraelen kívüli áthelyezésének folyamatát, és további 29% mondta, hogy a közeljövőben szándékozik ezt megtenni.

A befektetők közül 20% mondta azt, hogy a portfóliójukban szereplő vállalatok már megkezdték ezt a folyamatot, és 69% mondta azt, hogy a portfóliójukban szereplő vállalatok fontolgatják székhelyük áthelyezését Izraelen kívülre.

„A helyzet egyre aggasztóbbá válik, mivel azt látjuk, hogy a vállalatok és a befektetők aktív lépéseket tesznek tevékenységük Izraelből való áthelyezésére”

– mondta Avi Hasson, a Start-Up Nation Central vezérigazgatója. „Ez a tendencia az elmúlt három hónapban jelentősen felerősödött. Az olyan lépéseknek, mint a cégek külföldi bejegyzése vagy új startupok indítása Izraelen kívül, hosszú távú következményei lehetnek, amelyeket nehéz lehet visszafordítani”.”

A felmérésből továbbá kiderült, hogy egyre több izraeli befektető fontolgatja, hogy külföldi vállalatokba fektet be, vagy már el is kezdett. A megkérdezett befektetők mintegy 67%-a nyilatkozott úgy, hogy Izraelen kívüli lehetőségeket vizsgál, ami az izraeli kockázati tőkebefektetési stratégiákban bekövetkezett változást jelzi.

Az izraeli technológiai szektor fellendüléssel kapcsolatos várakozásait az amerikai technológiai és kockázatitőke-piaccal összehasonlítva a felmérés szöges ellentétet állapított meg. Az izraeli befektetőknek csupán 12%-a gondolta úgy, hogy az elkövetkező hat hónapban az izraeli kockázatitőke-piacon a fellendülés jelei mutatkoznak majd. Ezzel szemben a befektetők 65%-a optimizmusát fejezte ki az amerikai kockázatitőke-piaccal kapcsolatban, és sokan gyorsabb és jelentősebb fellendülésre számítottak.

A felmérés rávilágított az igazságügyi reformmal és annak az izraeli gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatos negatív véleményekre is a megkérdezettek körében.

A vállalatvezetők 78%-a mondta azt, hogy az igazságügyi reform negatív hatással van vállalatuk tevékenységére.

A Knesszet elfogadta az „ésszerűségi teszt” eltörlését

A szavazást az ellenzék bojkottálta és tömegek tüntettek az izraeli parlament előtt az igazságügyi reformok első jelentős tervezete ellen.

Kiemelték azokat a kihívásokat és zavarokat, amelyekkel az izraeli technológiai ágazat vállalkozásai a folyamatban lévő jogszabályi változások és a polgári zavargások miatt szembesülnek.

A befektetők is jelentős aggodalmukat fejezték ki az igazságügyi reformnak a portfóliójukra gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A befektetők 84 százaléka szerint az igazságügyi reform negatívan befolyásolta a befektetett vállalatok teljesítményét és kilátásait.

Az igazságügyi reform közvetlen hatásain túl a felmérés azt is jelezte, hogy a befektetők aggódnak az Izrael és az USA közötti kapcsolatok esetleges romlásának lehetséges következményei miatt.

A befektetők nyolcvan százaléka szerint a diplomáciai kapcsolatok romlása negatív hatással lenne az izraeli technológiai iparra.

Ez az eredmény rávilágított az izraeli technológiai ökoszisztéma és a világgazdaság összefonódására, különösen az Egyesült Államokhoz, mint a technológiai innováció és a befektetések kulcsfontosságú piacához fűződő szoros kapcsolataira.

„Az izraeli technológiai ipar megerősítését célul kitűző szervezetként kötelességünk megosztani ezeket az adatokat az izraeli döntéshozókkal, és naprakész képet nyújtani a helyzet alakulásáról”

– mondta Hasson.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az izraeli progresszió lázadása a népszuverenitás ellen

Az izraeli progresszió nem akarja kiengedni a markából a választáson alapuló népszuverenitási rendszer egésze fölötti választásfüggetlen uralmát.