Befejeződött a zentai zsinagóga felújítása

A magyar kormány támogatásával befejeződött az egykori, úgynevezett kis zsinagóga felújítása a szerbiai Vajdaságban, a határ közelében fekvő Zentán. Az épületben kulturális központot alakítanak ki – írja a Jewish Heritage Europe. A projekt 220 millió forintból valósult meg.

Még 2014-ben, a magyarországi holokauszt 70. évfordulóján indította a kormány zsinagóga-felújítási programot, mintegy 10 milliárd forintos költségvetéssel, amely a történelmi Magyarország területén lévő zsinagógákat is magában foglalta. A Vajdaságban a zentai zsinagóga felújítása mellett, jelentős összegeket különítettek el a közeli Szabadkán található zsinagóga rekonstrukciójára is.

2023.05.12. – Megújult a kis zsinagóga Zentán

220 millió forintos, a magyar kormány által biztosított támogatásból teljes egészében megújult a zentai kis zsinagóga. https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/megujult-kis-zsinagoga-zentan

Az évtizedekig sportközpontként használt zentai zsinagóga ma a Thurzó Lajos Kulturális és Oktatási Központ tulajdona, és a Vatai István építész által készített terv alapján kulturális tér lesz, amely egy művészeti galériának és a helyi zsidó történelmet bemutató állandó kiállításnak is otthont ad.

Az épület külsejét a szabadkai Műemlékvédelmi Intézettel együttműködve állították vissza eredeti állapotába. Az épület körüli területet parkosították, és új kerítést építettek.

A szefárd zsinagógának is nevezett épület 1928 és 1929 között épült, és a helyi hászid közösséget szolgálta (akik természetesen nem voltak szefárdok). Az önkormányzat 1956-ban szerezte meg. A város magához vette a nagy zsinagógát is, amelyet 1873-ban építettek a neológ közösség számára, de 1957-ben lebontották és 2001 óta emlékmű áll a helyén.

Az utolsó rabbi 1939-től az Auschwitzba deportálásáig Moshe Teitelbaum volt, aki túlélte a haláltábort és végül az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 1980-ban a szatmári hászidok vezetője lett. 2006-ban, 91 éves korában halt meg.

(zsido.com)

Elárverezik Fehéroroszország egyik utolsó zsinagógáját

A slonimi zsinagógát a felújítás reményében árverezik el, hogy emléket állítson a város zsidó közösségének, akik 1942-ben fellázadtak a nácik ellen.