Elárverezik Fehéroroszország egyik utolsó zsinagógáját

A slonimi zsinagógát a felújítás reményében árverezik el, hogy emléket állítson a város zsidó közösségének, akik 1942-ben fellázadtak a nácik ellen. 

A slonomi zsinagóga már évek óta parlagon hever, és a városvezetés úgy döntött elárverezi, mivel az állam nem ad pénzt a történelmi épület felújítására. Bár az építmény omladozik, az egész országban ez a zsinagóga van a legjobb állapotban – írja a Jewish Heritage Europe. 

A zsinagóga ma. Fotó: Slonim Restoration Project

Az épületet abban a reményben adják el, hogy az új tulajdonos felújítja és zsidó kulturális központot hoz létre az épületben vagy akár helyreállítja eredeti vallási funkcióját. A kikiáltási ár 50 ezer euró, tehát 17 millió forint.

A zsinagógát 1642-ben építették és a terem falait még mindig épen maradt freskók díszítik. A város kisebb zsidó kulturális központnak számított a környéken. A háború óta nem vallási célokra használták.

Slonim városka eredetileg Lengyelországhoz tartozott, de az 1939-ben bevonuló szovjetek Fehéroroszországhoz csatolták. Ezeket az átcsatolt területeket Nyugat-Fehéroroszországnak nevezték a szovjetek. 1941-ben Fehéroroszországot lerohanták a németek és júliusban megkezdték a gettósítást – olvasható a Kisebbségkutatás egyik tanulmányában.

Slonimban 1941-ben több, mint tizenhatezer zsidó élt, akik a teljes lakosság kétharmadát tették ki. A városban két gettót hoztak létre és a környékbeli településekről is idehurcoltak további tízezer zsidót.

Yitzhak Arad Holocaust in the Soviet Union című munkája szerint 1942 júniusára 12 ezer ember maradt a gettóban. A zsidók fegyvereket csempésztek a városba, búvóhelyeket és föld alatti járatokat ástak. A zsidók egy különösen kegyetlen náci tiszt Gerrhard Erren rémuralma alá kerültek, akit a tisztjei a „véres” jelzővel illették.  A gettóba zárt zsidók 1942 június 29-én fegyverrel várták az SS-t. A náciknak és az őket segítő litván rendőröknek két hétbe telt a gettó felszámolása.

Aron Dereczynki a slonomi gettó túlélője mesél a felszámolásról: 

A slonomi közösségből mindössze 200-an élték túl a háborút, de ők nem tértek vissza a városba – írja a zsinagóga felújítását szorgalmazó Slonim Great Synagogue. A négyszáz éves zsinagógát a helyiek bútorboltnak használták. Az évek során az épület folyamatosan leépült és végül használhatatlanná vált. Bár időnként történtek felújítások, hogy ne omoljon össze, de teljes restaurációt nem sikerült megvalósítani.

A World Monument Fund 1990-es években részben felújította az épületet, de az épület karbantartás hiányában újra omladozni kezdett. Az Jewish Heritage Europe már évek óta kampányol a felújításért, de sikertelenül.

A varsói gettólázadás zsidó hőseire emlékezünk

77 éve, április 19-én kezdődött a varsói felkelés, amely a második világháború legnagyobb zsidó ellenállási kísérlete volt.