Trump visszaadta nála lévő őrzött izraeli régiségeket

A Régiségügyi Hatóság és a Külügyminisztérium megerősítette, hogy Trump visszaadta azokat a régészeti leleteket, amelyeket eredetileg 2019-ben szállítottak Izraelből az Egyesült Államokba.

Donald Trump volt amerikai elnök visszaadta az izraeli régészeti hatóság tulajdonában lévő leleteket, amelyeket az elmúlt hónapokban floridai Mar-a-Lago birtokán tartott birtokában – jelentette szerdán a Haaretz című lap.

A Haaretz hozta korábban nyilvánosságra, hogy a tárgyakat Trump birtokán találták, és hogy magas rangú izraeli személyiségek sikertelenül próbálták elérni, hogy azokat visszaszolgáltassák Izraelnek.

Szerdán a leleteket átadták a miami izraeli konzulátusnak – áll a jelentésben.

Visszaszállítják őket Izraelbe, miután a régiségügyi hatóság dönt a szállítás legbiztonságosabb módjáról.

Az információt a Régiségügyi Hatóság és a Külügyminisztérium tisztviselői megerősítették.

A régészeti tárgyakat eredetileg 2019-ben szállították Izraelből az Egyesült Államokba egy Fehér Házban tartott hanukai rendezvényre, amelyen az akkor hivatalban lévő Trump is részt vett. Az ókori olajmécseseket az Izraeli Régiségügyi Hatóság akkori igazgatója, Israel Hasson jóváhagyásával küldték el, azzal a feltétellel, hogy heteken belül visszaküldik őket.

Az amerikai oldalon felmerült bürokratikus nehézségek miatt azonban a műtárgyakat nem az eredeti tervek szerint mutatták be a Fehér Házban. Ahelyett, hogy visszakerültek volna Izraelbe, egy, a Régiségügyi Hatósággal kapcsolatban álló amerikai-zsidó adományozó birtokában maradtak.

Röviddel ezután kitört a COVID-19 járvány, és a Régiségügyi Hatóság arra kérte az adományozót, hogy tartsa a tárgyakat a birtokában, amíg vissza nem tudják juttatni őket Izraelbe.

A múlt héten az Izraeli Régiségügyi Hatóság főigazgatója, Eli Eskozido felvette a kapcsolatot Izrael washingtoni nagykövetével, Mike Herzoggal, aki az ügyben kapcsolatba lépett Trump munkatársaival. Kedden háromoldalú beszélgetésre került sor Herzog, Eskozido és Trump egyik képviselője között, szerdán pedig a tárgyakat elküldték a miami izraeli konzulátusra.

Eskozido közölte, hogy

„köszönetet szeretne mondani Trump elnöknek azért a döntéséért, hogy azonnal visszaadta a műtárgyakat, amint tudomást szerzett róluk”.

Izraeli régészek megfejthették a tengerben talált keresztes kard történetét

A lenyűgöző leletet még 2021-ben találta egy búvár Izrael partjainál.