Izraeli régészek megfejthették a tengerben talált keresztes kard történetét

A lenyűgöző leletet még 2021-ben találta egy búvár Izrael partjainál.

A kard tulajdonosa valószínűleg a keresztesek és a tengerparti városok muszlim lakói közötti egyik tengeri csata során veszítette el fegyverét mintegy 800 évvel ezelőtt – írják a régészek a kardról megjelent legújabb cikkükben.

Amikor Shlomi Katzin sportbúvár kiemelte a kardot a tengerfenékről, azt kagylók, homok és megkeményedett mikroorganizmusok borították, amelyek évszázadokon át megőrizték a sós vízben.

Az Izraeli Régészeti Hatóság a Sorek Nukleáris Kutatóközponttal együttműködve a legmodernebb röntgenröntgensugaras radiográfiai technológiával vizsgálta meg a kardot, majd elkészítette annak virtuális mását.

A röntgensugaras vizsgálat után a régészek úgy vélik, hogy a kard szinte biztosan egy csata során esett a fedélzetről a tengerbe, mivel a penge kissé meghajlott, és a keresztvas ki volt mozdulva a helyéről.

„Minden jel arra mutat, hogy ez a kard egy csata során esett a vízbe”

– mondta Dr. Joppe Gosker, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa.

„Mivel a kardok drágák voltak, általában hüvelyükkel együtt találják meg őket” – tette hozzá. „Ebben az esetben csak a kardot találták meg. Ebből arra következtethetünk, hogy egy csata során esett a tengerbe, valószínűleg a tulajdonosával együtt. A helyszín átvizsgálása során nem találtunk további maradványokat, de ki tudja?

Lehet, hogy a harcos még mindig felfedezetlenül hever a mélyben, hogy egy napon a mozgó homok feltárja.”

Rendkívüli ritkaság: Dávid-csillagos gyűrűt találtak az Óbudai Zsinagógánál

„Magyarországon ilyet állítólag még nem láttak” – írta a rendkívüli lelet kapcsán Köves Slomó vezető rabbi.

„A kardot egy keresztes harcos használhatta, aki az első keresztes hadjárat után telepedett le az országban” – mondta Jacob Sharvit, a hatóság tengeri régészeti részlegének igazgatója. „Figyelembe véve a véres csatákat, amelyek az országban a keresztesek és a muszlimok között zajlottak, és amelyek több történelmi forrásból ismertek, arra számíthattunk, hogy több ilyen kardot is találunk. A gyakorlatban többnyire töredékeket találunk, nagyon ritka az egész kard.

Eddig hét kardot találtak ebből az időszakból az országban, a legtöbbet a tengerben fedezték fel”

– tette hozzá Sharvit.

A keresztes hadjárat korszaka Izraelben 1099-ben, Jeruzsálem meghódításával kezdődött, és mintegy 200 évig tartott. Miután a keresztesek, a papokból, lovagokból, hercegekből, nemesekből és közemberekből álló missziós sereg meghódította Jeruzsálemet, a muszlim ellenőrzés alatt álló tengerparti városok ellen vonultak.

A kikötők feletti ellenőrzés fenntartása létfontosságú volt a keresztesek túlélése szempontjából, mivel Európából származó utánpótlásra voltak utalva.

Izraeli régészek igazolták a Bibliában leírtakat

„Egy olyan ritka esettel állunk szemben, amikor a történelmi tények és a régészeti eredmények megerősítenek egy háromezer évvel ezelőttről származó bibliai történetet”