Újabb dróntámadás érte Moszkvát

Az orosz védelmi minisztérium „terrorista dróntámadással” vádolta meg Kijevet hétfőn, miután Moszkva polgármestere közölte, hogy a belvárosban két épületet találat ért, és médiajelentések szerint roncsokat találtak a védelmi minisztérium közelében.

Szergej Szobjanyin polgármester szintén a Telegramon közölte, hogy a drónok hajnali 4 óra körül két, nem lakóházként szolgáló épületet találtak el. Hozzátette: „komoly károk vagy áldozatok” nem voltak.

A jelentésekből nem derült ki, hogy az épületek a drónok célpontjai voltak-e, vagy csak rájuk zuhantak.

Az orosz állami hírügynökségek a mentőszolgálatok közleménye alapján arról számoltak be, hogy drónmaradványokat találtak a Moszkva központjában húzódó Komszomolszkij sugárúton, mintegy 2 kilométerre a védelmi minisztériumtól.

A hírügynökségi jelentések hozzátették, hogy a Komszomolszkij sugárutat és a Lihacsov sugárutat lezárták a közlekedés elől, mivel egy magas irodaépület megrongálódott.

Az orosz védelmi minisztérium tévécsatornája, a Zvezda egy videófelvételen azt mutatta, hogy egy magas épület felső szintjein kitörtek az ablakok, és megrongálódott az épület szerkezete.

Eagle Eye on Twitter: „#Ukrainian drones have targeted several buildings in #Moscow, #Russia. #Ukraine️ #Russia pic.twitter.com/u6WipK8q6b / Twitter”

Ukrainian drones have targeted several buildings in #Moscow, #Russia. #Ukraine️ #Russia pic.twitter.com/u6WipK8q6b

Christo Grozev, a Bellingcat újságírója felhívta rá a figyelmet, hogy a becsapódás helye pont szemben van a GRU (orosz katonai hírszerzés) kiberrészlegének a főhadiszállásával, illetve ezen a helyen található a moszkvai Katonai Egyetem és a GRU több szigorúan titkos létesítménye is.

Később Grozev közzétett egy helyszínen készült videót is, amely alapján úgy tűnik, hogy a védelmi minisztériumhoz/GRU-hoz tartozó egyik épület némi kárt szenvedett:

Christo Grozev on Twitter: „Appears that the GRU/MoD complex suffered at least some damage, windows appear to be shot out. pic.twitter.com/CQy0VQVgoP / Twitter”

Appears that the GRU/MoD complex suffered at least some damage, windows appear to be shot out. pic.twitter.com/CQy0VQVgoP

Dróntámadás érte a Kremlt

Mutatjuk videón a támadást.