Dróntámadás érte a Kremlt

Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolása érdekében, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette – közölte szerda délután az orosz elnöki hivatal.

A Kreml közleményében azt írta, hogy a pilóta nélküli légijárműveket a katonai erők és a különleges szolgálatok radaros hadviselési rendszerek alkalmazásával működésképtelenné tették.

A moszkvai elnöki hivatal kitervelt terrortámadásnak, az elnök elleni merényletkísérletnek minősítette a történteket, és jelezte: fenntartja a jogot a megtorló intézkedésekre, „ott és akkor, ahol és amikor jónak látja”.

A Kreml hozzátette: Putyin sértetlen, és változatlan napirenddel, a megszokott módon dolgozik, illetve az elnöki hivatal épületében sem keletkezett semmilyen kár.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudomása szerint Putyin nem tartózkodott a Kremlben a támadás idején, és szerdán a Moszkván kívül található rezidenciáján folytatja a munkát.

The Nordic Times on Twitter: „#BREAKING: Russia says Ukraine tried to hit Kremlin with drones overnight in what appears to be an assassination attempt on Putin. Unverified video footage claims to show a drone explode over the presidential palace in central #Moscow #Kreml pic.twitter.com/Xg7OoFBB0o / Twitter”

BREAKING: Russia says Ukraine tried to hit Kremlin with drones overnight in what appears to be an assassination attempt on Putin. Unverified video footage claims to show a drone explode over the presidential palace in central #Moscow #Kreml pic.twitter.com/Xg7OoFBB0o

Ukrajnának nincs információja a Kreml elleni állítólagos éjszakai támadásokról

– jelentette ki szerdán Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára az Ukrainszka Pravda hírportálnak nyilatkozva.

„Nincs információnk a Kreml elleni állítólagos éjszakai támadásokról, de ahogy Volodimir Zelenszkij elnök többször is kijelentette, Ukrajna minden rendelkezésre álló erőt és eszközt saját területeinek felszabadítására irányít, nem pedig mások megtámadására” – szögezte le a sajtótitkár. Szavai szerint „különösen meglepő” a „terrorista” Oroszország részéről a „terrortámadás” megfogalmazás.

„Terrortámadás az, hogy Dnyipróban és Umanyban lakóházakat rombolnak le, vagy terrortámadás a kramatorszki vasútállomás elleni rakétacsapás és sok más tragédia is” – fejtette ki. Szerinte viszont az, ami Moszkvában történt, nyilvánvalóan a helyzet súlyosbodását jelzi a május 9-i győzelem napja előtt.

Ajvé: Oroszország megpróbált lelőni egy amerikai drónt Szíria felett

Újabb részletek láttak napvilágot a kiszivárgott amerikai katonai és hírszerzési dokumentumokból.